Biroul de Presă al Patriarhiei Române afirmă că crucea eroilor instalată în cimitirul de la Valea Uzului nu este legionară, fiind un simbol creștin ce antedatează cu mult această mișcare politică.

Informația a fost obținută de jurnalistul Dan Tănasă după ce liderul UDMR, Kelemen Hunor a afirmat că respectiva cruce ar fi legionară și că va reclama Guvernul în fața Institului „Elie Wiesel”.

„Pentru creștini Sfânta Cruce face trimitere exclusiv la jertfa Mântuitorului Hristos, așadar nu poate fi confiscată ideologic și nici atribuită vreunei mișcări. Pe lângă trimiterea simbolică la pătimirile Mântuitorului, Sfânta Cruce așezată în cimitirul eroilor noștri ne amintește și de jertfa lor pentru apărarea țării și a identității noastre creștine.

Orice specialist în artă populară poate confirma faptul că acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare la care s-a făcut referire.

Așadar nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri”, a spus arhidiaconul Ionuț Mavrichi pentru Dan Tănasă.