ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul unui articol de opinie, publicat de Libertatea cu titlul „Toată lumea minte, cântă și dansează”, jurnalistul Patrick André de Hillerin analizează minciunile folosite de competitorii români în campania electorală pentru Parlamentul European, atenționând că tradiționalele promisiuni exagerate sunt, în prezent, dublate de minciuni mult mai periculoase, cu potențial distructiv pentru democrație în ansamblul ei.

„În toate campaniile electorale din lume se minte. De secole, deja. Dar, de obicei, se minte într-un singur mod: prin exagerarea promisiunilor făcute de politicieni. Politicienii știu că nu pot face tot ceea ce promit într-un singur mandat. Alegătorii știu, și ei, că e imposibil, practic, să se îndeplinească toate acele promisiuni. Așa că aleg, de obicei, promisiunile cel mai puțin fantasmagorice.

Ei, bine, faza aceasta romantică a minciunilor cunoscute și acceptate a trecut. Acum se minte cu îndârjire, cu program, într-un scop anume. Iar scopul nu mai este neapărat câștigarea alegerilor prin vot, ci fundamentarea unei atmosfere care să permită preluarea puterii, în ciuda unui vot defavorabil. 

Povestea durează de ani buni, dar modalitățile în care suntem mințiți devin din ce în ce mai agresive, mai intruzive, mai nesimțite. (...) Pe lângă obișnuitele minciuni electorale, în campania asta pentru europarlamentare se strecoară unele minciuni cu potențial maxim distructiv pentru democrație”, consideră Patrick André de Hillerin.

Acesta face o analiză a minciunilor mari și mici care dotează arsenalul urii unor grupări politice frustrate, dornice să obțină prin proteste ceea ce nu pot obține prin voturi. Astfel, analistul desființează mitul că rezultatul votului pentru Parlamentul European ar duce la schimbarea configurației Parlamentului României și, deci, la schimbarea Guvernului. Totodată, referendumul convocat de președintele republicii nu va tranșa tema Justiției, fiindcă este un referendum consultativ, fără consecințe legale imediate.

„Prima astfel de minciună, promovată de mulți, este că rezultatul alegerilor de duminică ar putea duce la schimbarea guvernului. E fake. Nu se poate întâmpla asta decât dacă, după alegeri, majoritatea parlamentară actuală se sparge prin trădare a mandatului încredințat de alegători. O majoritate se poate schimba doar prin traseism, amenințări cu dosare (s-a mai întâmplat), promisiuni de mită prin plasarea pe locuri eligibile pe listele pentru alegerile din 2020. Altfel, alegerile europarlamentare nu schimbă configurația parlamentului național, deci nici guvernul. 

A doua minciună este că referendumul convocat de președinte are consecințe legale. Nu, nu are. Este un referendum consultativ, fără nici cea mai mică urmă de consecință legală imediată. 

Astea sunt minciunile mari, fondatoare. Pe lângă ele vin minciunile de întreținere, al căror scop sunt enervarea și mobilizarea electoratului”, subliniază Patrick André de Hillerin.

Minciunile de amorsare a indignării electoratului sunt, în opinia acestuia, presupusa opoziție a C.N.A. față de referendumul declanșat de președinte și presupusa fraudare a alegerilor pentru Parlamentul European. 

„Președintele României, Mediatorul, minte atunci când spune că este fără precedent că CNA nu a alocat timpi de antenă pentru referendum. CNA nu a alocat timpi de antenă în cazul nici unui referendum. Niciodată. Pentru că nu are cum. Timpii de antenă se alocă în campaniile electorale partidelor parlamentare, în funcție de procent, pentru a reflecta cât de cât echilibrat dezbaterile electorale. La referendumuri există alte legi care guvernează reflectarea mediatică pe televiziuni, iar ele nu implică CNA. 

Dar cea mai mare minciună în pregătire este cea a viitoarei fraude la vot. La aceste alegeri se aplică același mod de lucru și de verificare ca la alegerile din 2016, organizate de guvernul Cioloș. Acele alegeri au fost considerate drept cele mai cinstite din istoria postrevoluționară a României. 

În ciuda acestui fapt, PNL se pregătește să urle ”fraudă!”. A apărut un site, asumat de către PNL, numit oprestefrauda.ro. PNL comandă și plătește de 6 luni sondaje în care are scoruri mirobolante. Dacă, pe 26 mai, acest partid va obține cu 8 puncte procentuale mai puțin decât în sondajele pe care le-a plătit și mediatizat, va încerca să scoată lumea în stradă, sub pretextul fraudei”, avertizează Patrick André de Hillerin.

Concluzia jurnalistului este că electoratul nu trebuie să se lase mințit și nici manipulat emoțional, ci să aibă inteligența de a acționa în interesul propriu, nu în interesul jocurilor altora: „Acceptăm, în viețile noastre, să fim mințiți câte puțin, pentru confortul nostru imediat. Dar, cu siguranță, nu acceptăm să fim mințiți grosier, programatic, ireparabil, pentru confortul imediat al unora care nu merită așa ceva”. 

Articolul poate fi citit integral pe pagina Libertatea