ACTUALIZARE 18:14 „Ne dorim Unirea prin interconectarea infrastructurii, nu prin declarații tari. Eu așa văd Unirea. Inimile în cele două capitale să bată în același ritm”,  a declarat joi premierul Pavel Filip, după ședința comună a Guvernului Moldovei și României.

„În așa mod vedem noi Unirea prin interconectarea infrastructurii. E simplu, avem același sânge, acum avem ocazia să restabilim împreună rețele după modelul unui sistem sangvin. Să avem un sistem interconectat, astfel încât inimile în cele două capitale să bată în același ritm.

La Chișinău, pe de altă parte, a devenit un adevărat trend să strigi în gura mare și să te declari pentru Unire, deja mai multe partide își adjudecă acest deziderat. Noi suntem de părere că abordările trebuie să fie pragmatice și atunci vor aduce mai multe rezultate. Nu doar declarațiile tari ne asigură această apropiere, ci proiectele concrete, fie cele sociale sau cele de interconectare a infrastructurii”, mai spus premierul Filip.

Totodată, premierul moldovean a invocat proiectul denumit simbolic „Autostrada Unirii" (Târgu-Mureș - Iași - Ungheni).

"Urmează să ne mișcăm mai rapid și pe podul rutier de la Ungheni. În acest sens am vorbit și despre alte poduri, cum ar fi cel de la Grozești (...) Am vorbit astăzi - și în cadrul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene - să încercăm să promovăm un proiect care ține de trecerea căii ferate din Republica Moldova la ecartamentul european. De ce să nu avem această conexiune directă și pe cale ferată dintre Chișinău și București și poate, în perspectivă, să reușim chiar să lansăm și un tren rapid?", a subliniat Pavel Filip.
 
Știrea inițială

Premierul Viorica Dăncilă va conduce, joi, la București, o ședință comună a Guvernelor de române și moldovene, eveniment la care va participa omologul său Pavel Filip și miniștrii de resort din domeniile de interes comun.

Potrivit comunicatului trimis pe adresa ActiveNews, discuțiile vor aborda stadiul și perspectivele relației bilaterale, inclusiv componentele sectoriale subsumate acesteia, cu evaluarea stadiului implementării proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova și explorarea opțiunilor pentru noi proiecte de cooperare.

„Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova reprezintă o oportunitate pentru impulsionarea agendei bilaterale, în perspectiva viitorului european al Republicii Moldova și avansarea proiectelor bilaterale de cooperare de relevanță strategică”, se menționează în comunicat.

Totodată, reuniunea are loc în contextul pregătirilor pentru asumarea, de către România, a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, fiind un prilej pentru încurajarea eforturilor Republicii Moldova în direcția avansării parcursului european și a implementării reformelor asumate în baza Acordului de Asociere cu UE, se mai arată în comunicat. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews