ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă PSD de modificare a Codului Penal în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 1 până la 3 ani pentru ofensă la adresa însemnelor României, actul normativ reglementând și "defăimarea" emblemelor sau semnelor folosite de autorități, anunță Mediafax.

 Potrivit proiectului de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, este introdus un nou articol care definește "disprețul" pentru însemnele României.

"Prin dispreț pentru însemnele României, pentru embleme sau semnele de care se folosesc autoritățile se înțelege: lipsa de considerație sau stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție și defăimare", se arată în raportul Comisiei juridice, sesizate în fond.

Ofensa adusă însemnelor naționale este definită ca "fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României" și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 3 ani, se mai precizează în proiect.

 De asemenea, "fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani".

Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și va fi spus votului final în plenul Senatului.

Propunerea legislativă este semnată de un grup de parlamenari, majoritatea PSD, printre care senatorul Gabriela Firea, deputații Florin Iordache și Marian Neacșu.

Termenul de adoptare s-a împlinit pe 12 aprilie, în condițiile în care proiectul nu a mai ajuns la votul final. Camera Deputaților este forul decizional.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews