ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul României, Viorica Dăncilă, nu a menționat nimic despre Ziua Independenței României în mesajul oficial al Guvernului cu ocazia Zilei de 9 mai.

În mesajul său, premierul Dăncilă a vorbit numai despre Ziua Europei și despre Uniunea Europeană. Viorica Dăncilă a subliniat că fiecare este dator să se implice pentru ca Uniunea Europeană să reușească.

„Trebuie să fim conștienți de importanța implicării fiecăruia în identificarea unor soluții eficiente și viabile pentru viitorul Uniunii. Este datoria noastră, a tuturor, să continuăm această misiune, să rămânem uniți și să  ne croim împreună viitorul într-o Uniune puternică și coezivă care să aducă beneficii fiecărui cetățean în parte”, a spus ea.

2018 este primul an în care un premier al României de după 1989 nu menționează nimic despre Ziua Independenței de Stat a României. În 2017, premierul de-atunci, Sorin Grindeanu, și-a început mesajul chiar cu evocarea Zilei independenței României.

„Marcăm astazi trei momente istorice fundamentale, 140 de ani de când România și-a proclamat independența, Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. 9 mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent și unitar. Respect pentru curajul și determinarea înaintașilor noștri care, cu gândul la generațiile viitoare, au contribuit la crearea statului român modern. Tot astăzi, cinstim sacrificiul eroilor, oameni simpli sau de stat, care au sperat într-o lume nouă, vindecată de patima conflictului, și au contribuit prin jertfa lor la sfârșitul celei mai însângerate file a istoriei secolului trecut, Al Doilea Război Mondial”, spunea el, atunci.

În mesajul din 2016, chiar dacă pe final, premierul Dacian Cioloș vorbea și de Independența României: „Și nu în ultimul rând, pentru noi, românii, ziua de 9 mai are și altă semnificație specială: marcăm Ziua Independenței de Stat a României. Se împlinesc 134 de ani de când, în 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, spunea în fața deputaților țării: ”Suntem o națiune liberă și independentă!”, discurs urmat de adoptarea rezoluției prin care a fost proclamată independența. Respect și recunoștință, înaintașilor noștri, care ne-au lăsat moștenire România independentă!”.

Ultimul premier care nu a catadicsit să menționeze Ziua Independenței României în mesajul său a fost Victor Ponta. În 2015, fostul premier a vorbit doar despre Uniunea Europeană și Europa în declarația sa oficială.

Și în acest an, ca și cei anteriori, la Palatul Cotroceni a fost organizată o recepție cu ocazia Zilei Europei. În discursul din acest an, președintele Iohannis a menționat o singură dată Ziua Independenței de Stat, afirmând că azi se marchează 141 de ani de la acel eveniment.
 
În mesajul său, președintele Iohannis a vorbit despre „Uniunea noastră” și despre politicienii populiști care se hrănesc „din seva euroscepticismului”.