ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Petre Costea, candidat independent la alegerile europarlamentare, s-a arătat șocat de vestea că în statul american New York a fost adoptată o lege care permite avortul copiilor până în momentul nașterii.

Acesta, mai ales în contextul în care, spune el, se fac încercări repetate de a declara anumite animale drept...persoane.

„În ianuarie, conștiința lumii care încă a rămas civilizată a fost zguduită de legea dată de Statul New York care permite avortul copiilor nenăscuți până la momentul nașterii. Mă aflam pe teren în campanie în perioada aceea, mai exact în județul Sălaj, și am fost profund zguduit și afectat de această știre. Am aflat această veste printr-un apel telefonic primit de la un post de radio din Timișoara, prin care mi se solicita un interviu pe marginea acestui subiect. Timp de mai multe minute am rămas fără cuvinte, uluit, întrebându-mă: „oare să fi citit eronat depeșa jurnalistul postului de radio?” 


Șocul încă nu mi-a trecut și sper să nu-mi treacă niciodată! Sper ca toți să rămânem șocați până când actul acesta deosebit de agresiv al ființelor vii împotriva copiilor nenăscuți, împotriva celor mai firave și inocente ființe umane, nu va fi remediat. Aștept momentul când la New York, se va construi un centru memorial care să amintească generațiilor viitoare de agresiunea ființelor vii împotriva ființelor nenăscute. 

Această agresiune devine și mai șocantă deoarece se petrece într-o lume și într-o epocă istorică în care societatea se crede civilizată și pretinde că pune preț pe „drepturile omului”.

Mai puțin cunoscut publicului larg este că în ultimii 20 sau 25 de ani au fost realizate și susținute eforturi tot mai persistente în lumea occidentală pentru a se acorda unor specii de animale statutul de „persoană”, adică „personhood”. Socialiștii spanioli au venit cu această idee, aproximativ acum 15 ani, când au legalizat și căsătoriile homosexuale, solicitând ca urangutanilor, de exemplu, să li se acorde statutul de persoană cu drepturi similare ființelor umane. 

Ideea s-a răspândit apoi în Brazilia, iar în ultimii ani în Statele Unite, culmea, în special în Statul New York, unde au fost lansate mai multe acțiuni judecătorești pentru a elibera din grădinile zoologice unele specii de animale, cum ar fi cimpanzeii și urangutanii, pe motiv că acestea sunt ținute acolo „în captivitate”. Acțiunile acestea urmăreau acordarea statutului de „persoană” acestor animale, pentru a li se asigura eliberarea din grădinile zoologice. Până în prezent toate aceste acțiuni au eșuat.

Ultima încercare de acest gen, pe care am identificat-o eu, este din luna decembrie a anului trecut când a fost solicitată acordarea statutului de „persoană” elefanților. Articolul poate fi citit integral aici.

Contradicțiile acestea sunt greu de înțeles, greu de acceptat, dar mai ales, greu de reconciliat. Ele dovedesc confuzia valorică a societății seculare. Unicul remediu este renașterea morală și valorică a generației în care trăim, inclusiv a Uniunii Europene. 

Pentru mine, dreptul la viață al copiilor nenăscuți – începând din momentul concepției – nu este negociabil, fiind cel mai fundamental dintre drepturi. Pe acest drept se clădește întreaga societate și toate celelalte drepturi decurg din el. 

Încă din 2005, recunoașterea acestui drept a fost o prioritate pentru mine și acțiunile mele, și va rămâne pentru toată viața. Imi propun ca, odată ajuns în Parlamentul European, dreptul la viață al copiilor nenăscuți să constituie un obiectiv primordial al actiunilor mele. 

Haideți, ca în aceste zile grele pentru noi, oameni care prețuim valorile, să ne unim cu toții gândurile, voința și forțele pentru a schimba societatea în mai bine!”, a scris el pe pagina www.costea-parlamentuleuropean.ro