ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Institutului "Elie Wiesel", Alexandru Florian a menționat într-o discuție purtată la Realitatea TV că numele economistului și filosofului Petre Țuțea nu poate fi dat unei străzi. 

"Este unul dintre cei care în perioada interbelică a promovat ideologia legionară. În Occident, există şi autori morali: fără ideologie, nu ar mai fi oameni care să omoare premieri, evrei, să discriminezi romi", a spus el la Realitatea TV în contextul dezbaterii despre legea anti-legionară", spunea el atunci.

Florian făcea referire la strada Petre Țuțea din Timișoara, cea care a primit acest nume în decembrie 2014. De altfel, Institutul său a protestat atunci, afirmând că printr-o astfel de decizie "s-ar cultiva memoria unei personalități simbol a extremei drepte interbelice, cunoscute pentru convingerile sale antidemocratice”.

Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, a precizat însă că oficialii bănățeni au consultat legea și Petre Țuțea nu poate fi incriminat.

Nu avem nicio corespondență pe această temă cu Institutul «Elie Wiesel». O astfel de decizie oricum nu poate fi luată decât de consiliul local, însă am consultat legea și nu vedem nicio legătură între articolul 13 al acesteia și Petre Țuțea”. Conform acestui articol, „se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice", a afirmat Dan Diaconu pentru debanat.ro.