Ponderea în PIB a bugetului agregat pentru servicii secrete din România este la același nivel ca în Statele Unite, ponderea fiind dublă față de cea din Marea Britanie, a doua mare putere de „intelligence” din lumea occidentală, scrie Petrișor Peiu într-o analiză publicată de Marginalia.ro.

Potrivit autorului, dacă în Statele Unite bugetul destinat serviciilor secrete are o pondere de 0,38 % din PIB, în România ponderea este de 0,35 %, cu precizarea că în cazul țării noastre nu sunt incluse bugetele serviciilor de informatii militare, de la ministerul de interne sau justiție.

„Aceeași pondere este dublă în România față de cea din Marea Britanie, repet a doua mare putere de "intelligence” din lumea occidentală! Un rezultant șocant, mai ales dacă coroborăm și cu raportul dintre bugetele serviciilor secrete și bugetul apărării, un raport care la noi este dublu decât la americani”, subliniază Petrișor Peiu.

Autorul explică și contextul în care are loc comparația acestor bugete.

„America este singura putere globală de astazi, cu mari probleme de contra-terorism acasă (să amintim doar momentul 11 septembrie 2001) și este principala țintă din lume pentru teroriști, hackeri, spălare de bani, etc. Iar Marea Britanie este, totuși, un fost mare imperiu, cu interese multiple pe tot globul și mai este și patria câtorva milioane de musulmani…”, se menționează în analiză.

Așadar, în Statele Unite există 17 agenții de informații, reunite într-un organism de coordonare, numit "Intelligence Community” (Comunitatea de Informații).

„În anul fiscal 2018, finanțarea serviciilor secrete americane a cuprins 8 programe NIP, 10 programe MIP și 4 programe NIP asociate apărării, în contextul în care 6 din cele 17 agenții de informații au activități și finanțări atât în sfera militară, cât și în cea de "intelligence” propriu-zisă. 78,4 miliarde de dolari totalizează bugetul agregat al celor 17 agenții din Comunitatea de Informații, cuprins în cele 22 de programe de finanțare. 57,7 miliarde de dolari reprezintă finanțările programelor NIP ("intelligence” propriu-zis) și 20,7 miliarde de dolari reprezintă bugetul programelor de informații militare (MIP) . Toate programele NIP, respectiv MIP sunt publice și au obiective clare și precise”, explică autorul.

În contextul în care, în Statele Unite, PIB-ul anului 2018 a fost de 20.500 miliarde de dolari, rezultă că bugetul agregat al serviciilor secrete a reprezentat 0,38%, iar bugetul serviciilor secrete ne-militare a reprezentat 0,28%.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, serviciile secrete totalizează 10 agenții, cu un număr total de aproximativ 21.500 de angajați. Toate aceste servicii, la un loc, au consumat, în anul 2018, un buget de 3,2 miliarde de lire sterline. Marea Britanie a avut un PIB de 2.120 miliarde de lire sterline, deci bugetul serviciilor secrete a reprezentat 0,15% din PIB.

În cazul României, pentru servicii, sunt prevăzute următoarele sume:

  • Serviciul de Telecomunicatii Speciale: 604 milioane lei
  • Serviciul Român de Informații: 2,444 miliarde lei
  • Servicul de Informații Externe: 310 milioane lei
  • Serviciul de Protecție și Pază: 234 milioane lei

Excluzând alte servicii secrete, scrie autorul, ale căror bugete nu apar nicăieri explicit, fiind incluse în alocările bugetare ale ministerelor coordonatoare, bugetul agregat al agențiilor de informații de la noi este de 3,6 miliarde de lei. „Raportat la PIB-ul prognozat de catre Guvern (1.022 miliarde de lei) asta înseamna 0,35%, iar la bugetul apărarii (18,25 miliarde de lei) găsim un raport de 19,7%!”, subliniază autorul.

„Nu aș vrea să trag concluzii într-un domeniu în care nu am nici competențe, nici calificări, dar pot să trag, totuși, o linie: România, o țară mică și săracă, cheltuie cu serviciile secrete aceeași pondere din PIB precum singura putere globală, America și peste trei sferturi din acești bani se duc în salarii! Nu ne aliniem nici la transparența bugetelor cu aliații nostri din NATO. Nici la modalitatea modernă de a finanța programe, nu instituții. Mai mult, alocăm o pondere din PIB dublă decât britanicii și de cinci ori mai mare decât polonezii pentru "intelligence”, ceea ce mă pune, totuși, pe gânduri: oare cât de nepregătiți sunt aliații noștri din NATO?”, concluzionează Petrișor Peiu.

Analiza este disponibilă aici.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews