ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto: „Vreme trece, vreme vine/ Toate-s vechi și nouă toate;/ Ce e rău și ce e bine/ Tu te-ntreabă și socoate” (Mihai Eminescu, Glossă)

Luni seară, când Cioloș și-a publicat Platforma „#Romania100 – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni”, molipsindu-i pe idealiști de febra share-itului, am avut un deja-vu. Mai trăisem cândva acest episod al încolonării maselor de oameni sub flamura unor lozinci electorale. Nu erau „primele #100dezile”, erau 200 de zile. Și nu erau 10 principii haștăguite, ci 20 de angajamente cu care Convenția Democrată Română (CDR) a ieșit câștigătoare în alegeri, fix acum 20 de ani.   

Contractul cu România, platforma politică lansată de CDR la 23 noiembrie 1995, în baza căreia urma să acționeze în alegerile locale și generale din 1996, le promitea românilor îmbunătățirea simțitoare a vieții în decurs de 200 de zile de la preluarea guvernării. 
Astăzi, pentru că românii nu mai au răbdare nici să aștepte binele, dar nici să citească despre facerea lui, echipa de campanie a lui Dacian Cioloș a comprimat ideea de acum două decenii. Și-a upgradat-o (n.r. - upgade =  termen tehnic care denumește procesul de îmbunătățire a unui produs tehnic).

#Romania100 – „#1 Susțin o Românie fără corupție: La 100 de ani, România are nevoie de o justiție puternică, independentă.”
Contractul cu România – „17. Vor fi înăsprite pedepsele pentru infracțiunile de omor, viol, tâlhărie și furt, pentru infracțiunile de corupție și cele săvârșite de funcționari publici împotriva intereselor cetățenilor”.

#Romania100 – „#2 Susțin o Românie cu o clasă politică responsabilă: La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie.”
Contractul cu România - „15. Va fi promovată și aplicată o lege privind declararea și controlul averii și veniturilor președintelui, parlamentarilor, membrilor Guvernului, primarilor. Va fi interzisă cumularea de funcții de demnitari cu cele de membri în consiliile de administrație ale societăților de stat.”

#Romania100 – „#3 Susțin o Românie guvernată cu bun simț: Ne-am aliat cu cetățenii pentru a le simplifica interacțiunea cu instituțiile statului. La 100 de ani, românii merită un stat puternic, reformat, cu o administrație competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni.”
Contractul cu România – „12. Ȋn 200 de zile va fi promovată o lege care va diminua până la anulare impozitul pe profitul reinvestit, în vederea (...) informatizării activităților”.

#Romania100 – „#4 Susțin o Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit: Crearea de noi locuri de muncă trebuie să fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanentă a decidenților politici.”
Contractul cu România – „7. Ȋn 200 de zile va fi prezentat un program guvernamental de garantare a integrării economice a tinerilor și de sprijinire a persoanelor angajate prima oară”.  

#Romania100 – „#5 Susțin o Românie fără sărăcie: Trebuie să continuăm reforma asistenței sociale, să promovăm pachete de sprijin integrat pentru oamenii săraci și pentru familiile lor, care să ducă la o reală integrare în societate: locuri de muncă, sănătate, școală pentru toți”
Contractul cu România – „9. Ȋn 200 de zile vor fi stabiliți indicatorii sociali minimali pentru determinarea costului vieții, a unui nivel de trai decent, în acord cu sindicatele, uniunile patronale, organizațiile pensionarilor, etc.”
 

#Romania100 – „#6 Susțin o Românie cu o economie competitivă: La aproape 100 de ani de la Marea Unire, România nu are o autostradă care să treacă munții. (...) România are nevoie de o viziune pentru dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene, care încurajează investițiile private și eficientizează investițiile publice.”
Contractul cu România – „20. Ȋn 200 de zile va fi prezentat un program guvernamental de refacere și dezvoltare a infrastructurilor: șosele, căi ferate, aeroporturi, porturi, rețele de telecomunicații. Aceasta se va realiza prioritar prin utilizarea capitalului străin și va crea numeroase locuri de muncă în domenii diverse și în toate zonele țării”.

#Romania100 – „#7 Susțin o Românie cu adevărat educată: Trebuie să dăm o șansă egală elevilor și profesorilor din mediul rural, să recuperăm și să dezvoltăm învățământul tehnic, agricol și învățământul dual astfel încât școala să înțeleagă realitățile pieței, să lucreze direct cu întreprinderile și să fie direct cuplată la economie.”
Contractul cu România – „3. Ȋn 200 de zile va supune Parlamentului o lege potrivit căreia tinerii specialiști din agricultură, precum și învățătorii, medicii, preoții care se stabilesc la sat vor primi lot pentru casă, facilități pentru construcția casei și 1 ha de teren agricol. ”

#Romania100 – „#8 Susțin o Românie sănătoasă: România la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanță, nu numai în clinicile de vârf, ci în fiecare spital obișnuit.”
Contractul cu România – „19. Ȋn 200 de zile va fi asigurată creșterea fondurilor bugetare destinate unor sectoare esențiale pentru viitorul țării: învățământ, sănătate, cultură, cercetare, apărare.”
 

#Romania100 – „#9 Susțin o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO: Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii.”
Contractul cu România – Pas. (România a aderat la NATO în 2004 și a devenit stat membru în Uniunea Europeană în 2007.)

#Romania100 - #10 Susțin o Românie a tuturor românilor: „Cei mai mulți dintre românii plecați să muncească în străinătate fac asta pentru că și-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja și sprijini acolo unde au ales sa trăiască, dar și obligația de a nu-i înstrăina de țară și de a-i încuraja să se întoarcă acasă.”
Contractul cu România – Pas. (Ȋn perioada 1990 – 1996, în primul val de emigrație, plecaseră în afara granițelor doar 560.000 de români.) 

Alina Mungiu-Pippidi: „Manifestul ăla a avut un impact electoral foarte mare, prin simpla sa idee”

Ȋn 1996, pe când nu exista facebook, Contractul cu România a fost multiplicat în mii de pliante ce purtau copia semnăturii olografe a lui Emil Constantinescu și a adus CDR-ului victoria în alegeri. 

Ȋn cartea „Tranziția. Primii 25 de ani”, Alina Mungiu-Pippidi mărturisește că ideea Contractului cu România n-a fost nici măcar una originală. „Cum s-au făcut programele în ’96? Ȋn primul rând, toate se făceau în an electoral. Ȋn ’94 – ’95, am venit în vacanța de iarnă acasă de la Harvard”, îi povestea Alina Mungiu-Pippidi lui ‎Vartan Arachelian. 

„Era anul în care republicanii reușiseră să câștige Congresul și Senatul, cu scoruri mari, în ciuda faptului că era Bill Clinton președinte. Documentul lor electoral, vehiculul de cel mai mare succes, era Contractul cu America. Având un calendar și angajamente exacte: «în primele 100 de zile trecem legea asta, legea aia...». Toate erau angajamente inteligent făcute, care arătau ca niște teste de voință politică. Eu am fost în acea vacanță de iarnă la echipa lui Emil Constantinescu și am zis să facem un Contract cu România. Asta, electoral, era să fie un vehicul grozav. Dar l-au făcut prost”, spune Alina Mungiu-Pippidi. „Am văzut când l-au publicat. Ȋn Contract puseseră lucruri care nu erau adecvate formei unei înțelegeri între părți, pentru că erau rezultate de care nu puteai fi sigur, nu depindeau doar de tine. Deci exista riscul să se poată întoarce contra ta, cum a și fost. Ȋn fine, manifestul ăla, când l-am scos, a avut un impact electoral foarte mare prin simpla sa idee. Dar, dacă îl citeai, vedeai cât de incompetenți, din punct de vedere politic și public, erau cei care se pregăteau să vină la guvernare.” 

Mi-am amintit de Contractul cu România pentru că 1996 a fost prima și ultima oară când am votat din convingere. Ȋn ciuda aburului din propaganda electorală. Un an mai târziu, am descoperit că Emil Constantinescu era un produs fabricat. Pe Milu nu l-a învins sistemul, așa cum a susținut el, l-au învins propriile slăbiciuni. Pe care le-am fi văzut și noi, dacă n-am fi fost atât de disperați să credem în el. 

P.S. Ȋn 1996, Constantinescu promitea că o să „vindece” România în 200 de zile, cu ajutorul a 15.000 de specialiști. Care, s-a dovedit apoi, erau doar niște personaje fictive. Ȋn cazul lui Cioloș, ca să nu mai existe dubii, căruța a pus pusă așa cum trebuie: mai întâi au apărut specialiștii. Care de pe unde avea treabă. Specialiștii au încropit un guvern tehnocrat care, timp un an, s-a acomodat cu țara și cu terenul, ca-ntr-o ușoară încălzire, pentru ca abia din decembrie, la „100 de ani de la Marea Unire”, să înceapă meciul de „100 de zile” pentru salvarea României. Așa cum trebuie, cu „ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare”, cu instituționalizarea #GovITHub, cu #ComisiadeTaiatHartii 2.0 și cu Diaspora Start-Up. Cine nu înțelege, #safiesanatos.