ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Boomul economic din România ultimilor ani nu reprezintă doar o consecință a mixului de politici  fiscal-monetare pus în practică de guvernul român și de BNR. În opinia mea, pe lângă relaxarea fiscală și creșterea semnificativă a pensiilor și a salariilor din sectorul public, performanțele remarcabile ale companiilor nefinanciare cu capital străin din România reprezintă, de asemenea, un factor determinant al creșterii economice din ultimii ani. Nota bene, în ultimul timp au fost mediatizate multe opinii, în cea mai mare măsură extrem de pesimiste sau chiar alarmiste, referitoare particularitățile și fezabilitatea creșterii economice din România. Totuși, marea majoritate a celor care au pus în circulație aceste opinii au eludat sau minimalizat contribuția decisivă a companiilor nefinanciare cu capital străin (FATS) la declanșarea și propagarea acestui fenomen fără precedent în ultimele trei decenii. Oare de ce?


Dacă renunțăm la clișee și la prejudecăți ideologice, putem observa fără nicio dificultate că multinaționalele din România și din toate celelalte state din UE sunt mult mai competitive și mai performante decât companiile nefinanciare cu capital autohton (CNA). Și, foarte probabil, acest fenomen nu este specific doar bătrânului continent.

Companiile multinaționale nefinanciare beneficiază în acest moment de cote de piață importante în toate țările din UE. Astfel, conform Eurostat, ponderea FATS în valoarea adăugată brută totală realizată în 2015 de companiile nefinanciare comunitare era 24,6% la nivelul UE, 32,7% în Bulgaria, 41,8% în Cehia, 20,1% în Germania, 16,5% în Franța, 15,2% în Italia, 52,5% în Ungaria, 35,5% în Polonia, 43,9% în România și 29,6% în Marea Britanie.


În ceea ce privește productivitatea muncii (valoarea adăugată pe salariat) și nivelul cheltuielilor de personal pe salariat, companiile FATS înregistrau în același an niveluri aproximativ duble, cu mici excepții, ale acestor indicatori de eficiență comparativ cu companiile nefinanciare cu capital autohton în toate țările din UE!




Sursa: Eurostat. VABS – valoarea adăugată brută pe salariat, CPS – cheltuieli de personal pe salariat.


Din această perspectivă, concluzia care urmează este inerentă: în 2015, companiile multinaționale nefinanciare au reprezentat principalul factor de creștere nu doar în România, ci în toate țările din UE. Mai mult, dacă extindem analiza precedentă la nivelul perioadei 2010-2015, vom constata că multinaționalele din economia reală au avut un rol determinant în ceea ce privește relansarea creșterii economice în toate țările din UE. Din păcate, însă, acest fapt este eludat nu doar în România…

Articol apărut inițial aici.