ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
UPDATE. 16.24 "Regret situația generată de declarațiile dlui Ioan Rus! Acesta și-a asumat răspunderea și mi-a prezentat demisia din funcția de ministru! Am acceptat demisia și săptămână viitoare vom discuta despre înlocuitorul la acest portofoliu!", a scris Ponta pe Facebook, la scurt timp după ce a avut o discuție la Palatul Victoria cu Ioan Rus. 

 UPDATE: 15:20 Ministrul Ioan Rus a declarat la Antena 3 că este posibil să solicite premierului Victor Ponta să accepte demisia sa.

"Eu am de rezolvat câteva chestiuni și am să cer eventual chiar primului ministru să îmi accepte demisia. Ce să zic altceva...Deci, eu am făcut o declarație în sens pozitiv. Dacă a ieșit prost sau foarte prost, pentru toți cei care se simt jigniți imi cer scuze. De aici încolo să vedem ce e de făcut", a declarat Ioan Rus.
 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ioan Rus, Ministrul Transporturilor, a fost invitat la Digi 24 unde a vorbit despre proiectele de infrastructură ale României.
 
Ministrul a vorbit despre posibilitatea de a readuce în România forţa de muncă care acum lucrează în Occident, dar a folosit un limbaj suburban când a explicat care ar fi motivele pentru care aceştia ar reveni în ţară. 

”România are 3 milioane de oameni să zicem, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. De 700 de Euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus la emisiunea Jurnalul de Seară moderat de Cosmin Prelipceanu la Digi 24, dând exemplul Portugaliei, unde s-au întors în țară aproximativ 700.000 de oameni plecați la muncă în Europa, după ce a început construcția de autostrăzi.

"Bugetul de la pensii ar trece la plus dacă ar avea încă 200.000 de salariați. Dacă aduc 300.000, 500.000 de oameni se echilibrează bugetul”, a mai spus oficialul.

Ulterior, ministrul Ioan Rus şi-a cerut scuze, într-o precizare transmisă de biroul de presă al Ministerului Transporturilor.

" Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intenţiile mele au fost de a semnala o situaţie gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am facut referire la destrămarea familiilor şi la copiii lăsaţi în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinţii lor au plecat să muncească în alte ţări în speranţa de a-şi construi un trai mai bun", a declarat ministrul transporturilor, Ioan Rus.

Ministrul precizează că nu a dorit să aducă în niciun fel atingere demnităţii vreunei persoane prin declaraţiile sale, ci doar să atragă atenţia asupra "preţului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate".

"Am dorit, totodată, să le transmit celor plecaţi departe de casă că, în viitorul apropiat, mulţi dintre aceştia şi-ar putea găsi un loc de muncă în ţară, pentru că România va avea nevoie de forţă de muncă, de specialişti în domeniul construcţiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevăzute de Master Planul General de Transport”, a mai declarat Ioan Rus.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, spunea, miercuri, la lansarea proiectului "Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate", că la nivel naţional sunt înregistraţi 82.339 de copii afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.