ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta l-a primit la Palatul Victoria pe Marele Cancelar la Ordinului Suveran de Malta, Albrecht Freiherr von Boeselager, aflat în vizită în România, informează un comunicat al Guvernului României.

"Premierul a exprimat aprecierea față de proiectele umanitare desfășurate în România de Ordinul Suveran de Malta, în special prin intermediul Serviciului de Ajutor Maltez din România, precum și disponibilitatea Guvernului de a sprijini dezvoltarea acestor programe.
De asemenea, a fost evidențiată atenția acordată de Ordinul Suveran de Malta proiectelor dedicate comunităților rome, în special proiecte de incluziune socială și educație, acestea reprezentând o prioritate promovată de Guvernul României", arată sursa citată.

Marele Cancelar al Ordinului Suveran de Malta s-a întâlnit și cu Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu. Șeful diplomației române a afirmat că dezvoltarea colaborării cu acest ordin este o prioritate pentru România.

"Rămâne pentru România o prioritate dezvoltarea colaborării fructuoase pe care o avem deja cu ordinul și dorim să inițiem noi proiecte de interes comun care să impulsioneze și pe mai departe relația noastră bilaterală. Am decis astăzi, în discuția pe care am avut-o, să redeschidem acordul din 2002 privind asistența umanitară bilaterală pentru a-l moderniza, a-l îmbunătăți, a-l adapta la relația bilaterală dinamică pe care o avem", a declarat Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă comune, cu von Boeselager.

Ministrul Aurescu a precizat că România dorește să colaboreze cu Ordinul Suveran de Malta și în afara României.

"Am discutat, de asemenea, despre posibilitatea de a avea implementate proiecte comune în vecinătatea estică, în Republica Moldova, Georgia, Ucraina. Am discutat și despre aspecte de interes foarte actual cu privire la dosarele sirian, libian, respectiv privind perspectivele procesului de pace din Orientul Mijlociu", a adăugat ministrul român", a spus Aurescu.

Ordinul Cavalerilor de Malta este o entitate suverană, considerată de facto, un stat. De altfel, este cea mai veche organizație de acest fel, înființată la 1099. Ordinul are un steag, o emblemă dar și două limbi oficiale, italiana și latina. Simbolul acestei organizații este crucea malteză, adică vechiul simbol al cavalerilor templieri. Aceeași cruce malteză este folosită și de anumite ordine masonice.

Membrii sunt inițiați prin ceremonii cu aspect religios, în ținute rituale feudale. Deși este o organizație apropiată Bisericii Catolice, enciclopedia wikipedia notează că Ordinul face parte din mișcarea mai largă a francmasoneriei.

De altfel, chiar șeful acestui ordin poartă titulatura de Mare Maestru, iar poziția este deținută actualmente de Robert Matthew Festing, un englez.  Albrecht Freiherr von Boeselager, Marele cancelar care a vizitat România, este echivalentul Ministrului de Externe al Ordinului.

Relațiile României cu acest ordin au fost stabilite în 1992, fiind apoi tăiate în perioada comunistă și reluate imediat după 1989.