Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, politici de dezvoltare și umanitare, Maria Magdalena Grigore, a participat joi, 18 iulie 2019, la Washington, la cea de a doua ediție a reuniunii "Ministerial to Advance Religious Freedom”, organizată de Departamentul de Stat al SUA., informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Conferința a reunit peste 100 de miniștrii de externe și înalți funcționari guvernamentali din toate regiunile lumii. Participanții au discutat despre provocările actuale ale libertății religioase și au analizat și identificat modalități concrete de combatere a persecuției religioase.

Reuniunea ministerială, găzduită de secretarul de stat Mike Pompeo, este cel mai mare eveniment de acest fel din lume.

Ministeriala s-a bucurat și de prezența vice-președintelui american Mike Pence. Acesta a reafirmat angajamentele internaționale de a promova libertatea religioasă și s-a concentrat asupra rezultatelor concrete care produc schimbări durabile și pozitive.

În cadrul conferinței, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a subliniat faptul că România va fi mereu un susținător și promotor al libertății religioase, precum și al spiritului de toleranță. „Credem că diversitatea etnică și religioasă sunt surse de dezvoltare, care îmbogățesc orice cultură sau societate. Recenta vizită a Papei Francisc în România a confirmat armonia inter-confesională din țara noastră. A fost o oportunitate pentru noi să arătăm relația solidă dintre stat și cultele religioase. Am demonstrat că suntem capabili să susținem un dialog constructiv inter-religios. Libertatea religioasă este un drept fundamental. Avem obligația morală de a apăra acest drept, de a îi proteja pe cei care nu se pot bucura de el și de a susține eforturile care au ca scop promovarea libertății religioase”. Totodată, oficialul român a declarat că "educația are rolul cel mai important în dezvoltarea rezilienței societății față de intoleranța religioasă”.

Participanții au discutat și despre Fondul Internațional pentru Libertate Religioasă, înființat la ministeriala de anul trecut, care oferă acum asistență de urgență victimelor discriminării și abuzului religios în întreaga lume. De asemenea, după apelul de anul trecut al secretarului de stat Mike Pompeo, guvernele partenere au găzduit conferințe regionale dedicate acestui subiect. Cu prilejul acestui eveniment, ambasadorul SUA pe lângă Sfântul Scaun, Callista L.Gingrich, a anunțat că, în luna octombrie a acestui an, ca rezultat direct al acestei ministeriale,  Statele Unite și Sfântul Scaun vor găzdui un simpozion la Roma, ce va avea ca temă protejarea libertății religioase.

România s-a asociat la două dintre declarațiile conferinței. Prima se referă la respectul pentru religie și credință, iar a doua la protecția lăcașurilor de rugaciune.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews