ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, politici de dezvoltare și umanitare, Maria Magdalena Grigore, a participat joi, 18 iulie 2019, la Washington, la cea de a doua ediție a reuniunii "Ministerial to Advance Religious Freedom”, organizată de Departamentul de Stat al SUA., informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Conferința a reunit peste 100 de miniștrii de externe și înalți funcționari guvernamentali din toate regiunile lumii. Participanții au discutat despre provocările actuale ale libertății religioase și au analizat și identificat modalități concrete de combatere a persecuției religioase.

Reuniunea ministerială, găzduită de secretarul de stat Mike Pompeo, este cel mai mare eveniment de acest fel din lume.

Ministeriala s-a bucurat și de prezența vice-președintelui american Mike Pence. Acesta a reafirmat angajamentele internaționale de a promova libertatea religioasă și s-a concentrat asupra rezultatelor concrete care produc schimbări durabile și pozitive.

În cadrul conferinței, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a subliniat faptul că România va fi mereu un susținător și promotor al libertății religioase, precum și al spiritului de toleranță. „Credem că diversitatea etnică și religioasă sunt surse de dezvoltare, care îmbogățesc orice cultură sau societate. Recenta vizită a Papei Francisc în România a confirmat armonia inter-confesională din țara noastră. A fost o oportunitate pentru noi să arătăm relația solidă dintre stat și cultele religioase. Am demonstrat că suntem capabili să susținem un dialog constructiv inter-religios. Libertatea religioasă este un drept fundamental. Avem obligația morală de a apăra acest drept, de a îi proteja pe cei care nu se pot bucura de el și de a susține eforturile care au ca scop promovarea libertății religioase”. Totodată, oficialul român a declarat că "educația are rolul cel mai important în dezvoltarea rezilienței societății față de intoleranța religioasă”.

Participanții au discutat și despre Fondul Internațional pentru Libertate Religioasă, înființat la ministeriala de anul trecut, care oferă acum asistență de urgență victimelor discriminării și abuzului religios în întreaga lume. De asemenea, după apelul de anul trecut al secretarului de stat Mike Pompeo, guvernele partenere au găzduit conferințe regionale dedicate acestui subiect. Cu prilejul acestui eveniment, ambasadorul SUA pe lângă Sfântul Scaun, Callista L.Gingrich, a anunțat că, în luna octombrie a acestui an, ca rezultat direct al acestei ministeriale,  Statele Unite și Sfântul Scaun vor găzdui un simpozion la Roma, ce va avea ca temă protejarea libertății religioase.

România s-a asociat la două dintre declarațiile conferinței. Prima se referă la respectul pentru religie și credință, iar a doua la protecția lăcașurilor de rugaciune.