ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conflictul din Siria a intrat în al șaptelea an, forțele Armatei Siriene și ale aliaților fiind aproape de o victorie în lupta cu diferitele grupuri rebele.

În acest timp, România a fost printre puținele țări din Uniunea Europeană care și-a păstrat deschisă ambasada de la Damasc în această perioadă, oferind servicii consulare complete.

Totuși, România nu și-a precizat niciodată clar și răspicat în ceea ce privește situația din Siria, deși a avut relații apropiate cu regimul președintelui Assad, iar acum se află în tabăra celor care susțin că soluția pentru pacea siriană este îndepărtarea acestuia.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit pentru prima oară, deschis despre conflictul din Siria și poziția României. Conform acestuia, România susține o soluție care să permită accesul tuturor părților la negocieri și la guvernarea perioadei de tranziție, post război.

„România susține unitatea, suveranitatea, integritatea teritorială și independența statului sirian, precum și faptul că singura variantă care nu este susceptibilă să genereze un vid de putere în Siria este soluția politică și incluzivă, care permite accesul tuturor grupurilor și forțelor moderate siriene la negocieri și la guvernarea țării în perioada de tranziție.


De-a lungul timpului, țara noastră s-a pronunțat pentru soluționarea crizei siriene în baza Comunicatului de la Geneva (2012) și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, a exprimat susținere pentru planul umanitar de urgență UE–ONU, pentru eforturile Grupului Internațional de Sprijin pentru Siria (GISS) și ale Reprezentantului Special al SG ONU, Staffan de Mistura, precum și pentru continuarea reuniunilor de tip Geneva și Viena, pe baza rezoluției CS ONU 2254 din 18 decembrie 2015.

De asemenea, materializarea sprijinului românesc se reflectă prin contribuțiile acordate pentru refugiații sirieni, inclusiv țărilor vecine Siriei, care adăpostesc un număr semnificativ de refugiați (Turcia, Liban, Iordania).

Având în vedere dimensiunea comunității românești din Siria, România a decis în anul 2011 ca Ambasada României la Damasc să rămână operațională, asigurând astfel asistența și protecția consulară în beneficiul cetățenilor români aflați încă pe teritoriul sirian.  Misiunea diplomatică română este singura reprezentanță UE la Damasc care prestează întreaga gamă de servicii consulare.

Ca o recunoaștere a capacității MAE român în domeniul gestionării situaților de criză consulară, o serie de state (Franța, Portugalia, Canada, Australia, Republica Moldova) au încredințat României protecția și asistența consulară a propriilor cetățeni aflați în Siria.

România a fost desemnată, la nivel UE, să coordoneze implementarea planurilor comune de gestionare a crizelor pe spațiul sirian, consolidându-și profilul de stat furnizor de asistență consulară în beneficiul cetățenilor UE. Așadar, rolul țării noastre în această privință este unul relevant”, a spus Teodor Meleșcanu pentru revista Q Magazine.