ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a cerut ieri Consiliului Europei măsuri care să le permită instanțelor naționale expulzarea mai facilă a infractorilor străini, informează reuters.com.

Curtea Supremă de Justiție din Danemarca a decis anul trecut că patru români acuzați în România de trafic de persoane nu pot fi expulzați, întrucât condițiile din închisorile românești unde ei ar urma să fie încarcerați ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului.

„Este pur și simplu inechitabil ca țări precum Danemarca să fie obligate să găzduiască infractori străini, din cauza condițiilor precare de detenție din țările lor”, a declarat Lars Lokke Rasmussen la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg. 

„Avem nevoie de un sistem mai dur față de țările care nu își îndeplinesc obligațiile în materie de respectare a drepturilor omului. În același timp, avem nevoie de un sistem care să nu intervină prea mult în țările care tratează cu seriozitate drepturile omului”, a mai precizat premierul danez.

 
Propunerile făcute de Danemarca includ o mai mare libertate de expulzare a infractorilor străini, dar șansele ca o astfel de moțiune să fie aprobată de Consiliu sunt destul de mici, precizează Reuters, deoarece unii delegați au susținut că ea ar submina legitimitatea Curții Europene a Drepturilor Omului.

Iohannis, în iunie 2017: „Eu sunt optimist, este rezolvabil”

În iunie 2017, la Consiliul European de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a avut o discuție cu premierul danez Lars Lokke Rasmussen pe tema aglomerației din închisorile din România.

„Premierul danez mi-a ridicat această problema. Am luat-o în serios și m-am oferit ca, atunci când vom avea un nou guvern și un nou ministru, să atrag atenția noului ministru și noului guvern că este o problemă unde trebuie să se găsească o soluție. Soluțiile practice pot fi găsite numai între cele două ministere (n.r. - danez și român)”, declara Iohannis.

„Eu sunt optimist, e un număr mic de cazuri, este rezolvabil și asta a fost concluzia noastră comună, că în momentul în care vom avea un nou guvern, se vor căuta și se vor găsi soluții”, a precizat Iohannis.

Intervenția de ieri a premierului danez la Consiliul Europei dovedește faptul că soluțiile promise de Klaus Iohannis nu au fost găsite.