ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, că a hotărât împreună cu președintele Klaus Iohannis că pentru România cel mai bine este să fie organizate alegeri anticipate.

„Președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile prezidențiale, că nu mai vor PSD la putere, că la ora actuală Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână în calea demersurilor președintelui și ale Guvernului pentru a pune în practică voința oamenilor și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să-și aleagă reprezentanții astfel încât să existe în Parlament o oglindă fidelă a opțiunilor actuale ale cetățenilor români care să ducă România în direcția bună, care să aibă clar o poziționare euroatlantică fermă, care să fructifice la maxim pentru România beneficiile apartenenței la UE și care să permită o dezvoltare economică bazată pe investiții, pe creșterea productivității, competitivității companiilor, pe inovare, pe cercetare și pe fructificarea tuturor oportunităților care există pentru România", a spus Orban, după întâlnirea cu omul de la Palatul Cotroceni.

El nu a dorit să facă precizări privind strategia pentru declanșarea alegerilor anticipate.

„Nu o să vă dezvălui strategia pe care am convenit-o. (...) Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții pentru a determina declanșarea procedurii de anticipate", a spus premierul.

El a arătat că ar fi util și bine ca alegerile anticipate să fie organizate simultan cu localele.

„În cazul în care nu vom reuși să derulăm procedura necesară până la locale, oricum la o dată cât mai apropiată de locale", a indicat premierul.

Orban nu a dorit să precizeze nici când va fi făcut primul pas pentru declanșarea anticipatelor. El a amintit că PNL a desemnat o echipă de lucru pentru discuții cu partidele pe această temă.

„Purtăm aceste discuții. Încă mai avem de purtat discuții în continuare", a spus Orban, arătând că acestea vizează și discuții cu ALDE și Pro România, dar nu și cu PSD.

El a mai afirmat că nimeni nu poate să garanteze că anul acesta vor fi organizate 100% alegeri anticipate.

„În ceea ce privește voința președintelui și voința mea și implicit a PNL, aceasta există și este 100%", a spus Orban.

Premierul a indicat că există două soluții de declanșare a anticipatelor.

„În funcție de evoluția evenimentelor, vom apela la una sau la cealaltă dintre soluții", a arătat Ludovic Orban.

El a susținut că PSD nu poate bloca alegerile anticipate.

„Cum să blocheze alegerile anticipate? O să voteze ei Guvernul PNL? Nu vă dați seama că o să râdă toată țara de ei", a spus Orban.

Întrebat cum va convinge PSD să depună o moțiune de cenzură, Orban a răspuns: „Veți vedea!".

Prim-ministrul a indicat că a discutat cu președintele Iohannis și despre termenul limită când ar trebui să înceapă procedura pentru alegerile anticipate, însă nu a dorit să-l dezvăluie pentru că mai trebuie realizată o analiză referitor la perioada de timp care trebuie să treacă între momentul după dizolvarea Parlamentului, convocării acestui scrutin de către Guvern și data alegerilor.

Orban a fost întrebat dacă ia în calcul și reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Asta nu depinde de noi. Structura Parlamentului este determinată de norma de reprezentare, adică la câți cetățeni se stabilește un deputat, respectiv un senator. Asta presupune o modificare legislativă și sincer nu cred că va fi posibilă înainte de alegeri. Ce ne dorim cu adevărat este să creștem reprezentarea în Parlament a diasporei", a arătat Orban.

El a arătat că i-a prezentat lui Iohannis și o informare detaliată asupra vizitei oficiale efectuate la Bruxelles.