ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat marți, la Varna, că are convingerea că, în maximum un an, și România și Bulgaria vor fi în Spațiul Schengen.

„Am convingerea că în maximum un an și România și Bulgaria sunt în Spațiul Schengen", a afirmat premierul Tudose, într-o conferință de presă comună cu omologul său Boiko Borisov.

Potrivit lui Tudose, România și Bulgaria sunt „condamnate să fie împreună" în privința aderării la Spațiul Schengen.

„În ceea ce privește intrarea în Spațiul Schengen, Bulgaria și România sunt cumva condamnate să fie împreună și nu este un lucru rău. (...) Prin Bulgaria și prin România au intrat în Uniunea Europeană imigranți la nivel de sute, maxim mii. Dar acum în Uniunea Europeană se află un milion jumătate de imigranți, care n-au trecut pe la noi. Nu știu dacă România (...) și Bulgaria au o problemă cu securitatea granițelor, aș spune dimpotrivă. (...) S-a semnat și astăzi un tratat în ceea ce privește politica comună, iar la nivel de forțe de ordine conlucrarea este exemplară", a precizat Mihai Tudose.

La rândul său, Boiko Borisov a afirmat că Bulgaria a depus eforturi pentru securizarea frontierelor sale.

„Noi avem o frontieră terestră foarte lungă, și cu România și cu Grecia. Am depus eforturi foarte mari (...) și aici nu pot să nu amintesc și voința guvernului turc. Deci, datorită acestor acțiuni, noi avem migrație zero și toți din Europa ne spun că ne-am descurcat foarte bine în acest sens. (...) Astăzi, am semnat un contract de readmisie între noi și România, pentru că noi probleme cu România nu avem. Bulgaria păzește, protejează și România și credem că o face foarte bine", a declarat prim-ministrul Borisov.

În opinia premierului bulgar, aderarea la Schengen reprezintă "o temă politică". "Schengen este tot o temă politică, pentru că în Europa sunt câteva partide politice care și-au asumat niște angajamente față de votanți, față de susținătorii lor. (...) Ne descurcăm mult mai bine decât alte țări care sunt deja în Schengen cu frontierele externe. Noi continuăm în același ritm cu România să lucrăm pe această temă, fără multe emoții", a precizat Borisov.

Cea de a patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria a avut loc, marți, la Palatul Evksinograd din Varna.

Ședința comună a Executivelor român și bulgar a evidențiat continuarea cooperării consolidate, pe multiple paliere, între cele două țări vecine, partenere în Uniunea Europeană și aliate în cadrul NATO, conform Guvernului de la București.

După reuniune a fost semnat un Protocol între Ministerele Afacerilor Interne din România și Bulgaria pentru implementarea Acordului între Guvernele celor două țări privind readmisia cetățenilor proprii și a străinilor.