ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Frans Timmermans,   prim-vicepreședintele CE i-a transmis, în 4  octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care a cerut lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale. Viorica Dăncilă  i-a confirmat că îi va răspunde la cele 18 întrebări adresata de acesta, potrivit ziare.com.

Premierul României, Viorica Dăncilă a răspuns celor 18 întrebări trimise de prim-vicepreședintele CE, într-un document cu 33 de pagini, în data de 1 noiembrie. Una dintre întrebările adresate de Frans Timmermans este legată de definiția abuzului în serviciu. Frans Timmermans întreabă de ce beneficiul necuvenit obținut în urma comiterii faptei se limitează doar la beneficii materiale, din moment ce directivele europene vorbesc de „beneficii de orice natură”, și de ce, pentru ca fapta să fie infracțiune, beneficiarul trebuie să fie doar funcționarul inculpat sau un membru apropiat de familie, și nu un oricare alt terț, cum prevedea legea până acum. Dăncilă îl contrazice pe Timmermans spunându-i că abuzul în servciu este o infracțiune de serviciu și nu de corupție, care poate fi sancționată și disciplinar sau contravențional, și doar cazurile grave să fie sancționate penal.  Nu a oferit însă și un răspuns referitor la ceea ce întrebat prim-vicepreședintele CE, de ce abuzul în serviciu se limitează doar la beneficii materiale.

O altă întrebare a lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele CE, legată de modificarea codurilor penale, a făcut referire la reducerea termenilor de prescriptie a unor infractiuni. Dăncilă a explicat că pedepsele aplicate pentru unele infracțiuni au fost scăzute în timp ce termenele de prescripție au fost majorate.

"S-a considerat că este normal ca și aceste termene de prescripție, cu excepția infracțiunilor pentru care pedeapsa este mai mare de 20 de ani, să fie reduse pentru a impulsiona activitatea de descoperire, sancționare și combatere a infracțiunilor și pentru a evita posibilitatea ca anumite fapte penale să fie cercetate pe baza unui probatoriu precar, greu de verificat ca verididictate."

Premierul Dăncilă i-a mai menționat lui Timmermans că în momentul de față la la DIICOT sunt anchetate 4.770 de  dosare,  iar la DNA sunt aproximativ 2.000 .