ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul României, Viorica Dăncilă, s-a întâlnit luni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, informează siteul oficial al Președinției de la Ankara. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună, în cursul căreia președintele turc a spus că va fi intensificată cooperarea împotriva persoanelor și instituțiilor din România care au legături cu FETO.

VIDEO de la întâlnirea Erdogan - Dăncilă


Președintele turc a salutat împlinirea a 140 de ani de relații diplomații bilaterale, care din anul 2011 sunt la nivel de parteneriat strategic. Recep Erdogan a menționat că a avut o discuție tete-a-tete cu premierul Viorica Dăncilă, principalele subiecte fiind legate de economie, securitate, combaterea terorismului.

„Principalul domeniu este securitatea și cooperarea împotriva organizațiilor teroriste care acționează împotriva țării noastre. Nu vom uita ajutorul României la lovitura de stat din 15 iulie. Vom lua legătura strâns cu autoritățile române pentru a ne sprijini și a face pașii necesari împotriva persoanelor și instituțiilor din România care au legături cu FETO”, a ținut să precizeze președintele Turciei.

Erdogan a mai spus că discuțiile au vizat și relațiile economice și comerciale. În prezența președintelui Turciei și a premierului român au fost semnat și două documente de cooperară bilaterală în domeniul învățământului și în cel medical.

„Dialogul nostru de astăzi a fost fructuos. Am trecut în revistă coordonatele parteneriatului strategic dintre țările noastre, care datează din anul 2011. Cooperarea dintre România și Republica Turcia se situează la un nivel foarte ridicat, fiind caracterizată de încredere, de susținere reciprocă, bazată pe interese și valori comune. Există un dialog permanent între autoritățile române și turce, atât în format bilateral, cât și în cadrul regional și pe dimensiunea bilaterală. Cooperăm pe domeniile securității și apărării, dar și la nivelul mediului de afaceri, universitar, cultural”, a declarat premierul român în conferința de presă comună cu Recep Erdogan.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că relațiile în cadrul NATO sunt foarte bune și că România va continua să susțină parcursul european al Turciei. Ea a exprimat aprecieri pentru efoturile Turciei în gestionarea migrației, prin găzduirea pe teritoriul său a unui număr mare de refugiați. Viorica Dăncilă se află până miercuri într-o vizită oficială în Turcia, după care va merge în Emiratele Arabe Unite.
 
În cadrul vizitei oficiale pe care a desfășurat-o la 15 octombrie la Ankara Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Levent Gok, președintele în exercițiul al Marii Adunări Naționale a Turciei.

Prim-ministrul român a transmis interlocutorului aprecieri pentru excelenta cooperare la nivel parlamentar, atât în plan bilateral, cât și în formatul de dialog strategic trilateral derulat împreună cu Polonia și a subliniat importanța dialogului constant și consecvent la acest nivel, pe teme strategice.

A fost analizată evoluția cooperării pe temele de interes comun de pe agenda bilaterală și perspectivele de consolidare ale parteneriatului strategic, cu accent asupra relațiilor economice și asupra cooperării în materie de securitate, pilonii principali ai Parteneriatului strategic dintre România și Turcia. Cei doi interlocutori au analizat evoluția provocărilor de securitate în regiunea Mării Negre și acțiunile comune desfășurate pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, precum și perspectivele de acțiune pe viitor.   

Prim-ministrul României a transmis aprecieri pentru contribuția Turciei în gestionarea problematicii migrației, în conformitate cu Acordul UE-Turcia și a reiterat susținerea constantă a României pentru parcursul european al Turciei.