ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Japoniei Shinzo Abe și-a anulat vizita la Guvernul României după ce Mihai Tudose a demisionat din funcția de premier, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea PSD.

Este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei și are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia.

Guvernul României a transmis într-un comunicat de presă programul de la Palatul Victoria, iar vizita lui Shinzo Ave nu mai figurează pe ordinea de zi.

În schimb, la Guvernul României vor avea loc întâlniri și discuții între Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației publice și Fondurilor europene, și o delegație oficială și economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, cu însărcinări speciale în domeniul economic.

Pe de altă parte, Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că l-a desemnat pe Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, să exercite interimar funcția de prim-ministru al României, în urma demisiei lui Mihai Tudose.

„Premierul Tudose mi-a înaintat demisia și am acceptat-o. (...) După demisia premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea Guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă și cât ține de mine am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine (n.r. - miercuri). Voi trimite chiar acum invitațiile de participare la consultări", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a arătat că situația în care s-a ajuns îl nemulțumește profund și îl îngrijorează.

„La un an de la alegeri avem deja două guverne PSD eșuate. Acum, evident, că este nevoie de un Guvern pentru a scurta cât se poate de mult situația de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou Guvern, fiindcă această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăși în interiorul PSD", a afirmat șeful statului.