ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:30 Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o declarație comună cu omologul său bulgar, Rumen Radev, că nu este nicio problemă în relația dintre România și Bulgaria' dacă ne raportăm la Rusia'.

„Cred că nu este nicio problemă în relația noastră dacă ne raportăm la Rusia. Pe de o parte, sigur că Bulgaria are legături comerciale, pe de altă parte este foarte clar și suntem amândoi fermi în această privință, suntem împreună în Uniunea Europeană și suntem împreună în NATO", a declarat șeful statului.

Iohannis a subliniat din nou că NATO este o alianță care nu are strategii îndreptate împotriva Rusiei.

„Ca să fiu foarte clar, NATO este o alianță defensivă. Noi nu avem niciun exercițiu și nicio strategie îndreptată împotriva Rusiei. Noi nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei, cum și anumite voci din Rusia susțin, eronat, că cineva s-ar pregăti cu anumite pachete împotriva Rusiei. Este greșit", a afirmat șeful statului.

În acest sens, Iohannis a vorbit despre baza de la Deveselu.

„Destul de des, din păcate, în ultima vreme, se face referire de exemplu la baza de la Deveselu. Baza de la Deveselu are rol strict defensiv și nu este în niciun fel îndreptată împotriva Rusiei", a declarat șeful statului.

Iohannis a spus că a ajuns, după întâlnirea de miercuri, la concluzii referitoare la colaborarea România-Bulgaria în cadrul UE și NATO.

„Ne dăm seama că nu este absolut niciun fel de problemă în această relație și sunt foarte mulțumit că împreună am reușit astăzi să subliniem că suntem împreună și că avem obiective împreună și în ce privește Uniunea Europeană și în ceea ce privește NATO", a concluzionat Klaus Iohannis.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat la Palatul Cotroceni, că eforturile anticorupție ale României s-au dovedit eficiente, la fel ca și activitatea DNA, iar Bulgaria, deși nu poate copia modele, se poate folosi de anumite principii din experiența României, primind asigurări de la președintele Klaus Iohannis că putem sprijini Bulgaria.

„Modelul românesc și-a dovedit eficiența. Eu am citit și în Bulgaria câțiva indicatori cantitativi în ceea ce privește condamnările, restituirea prejudiciilor. Cel mai important este că modelul românesc este unul reușit, care a unit într-un singur organism cu atribuții clare în ce privește corupția la nivel înalt și acest organism reunește specialiști și procurori și anchetatori, specialști în domeniul IT, contabili, specialiști în domeniul bancar, astfel încât într-adevăr să se depisteze toate schemele de corupție", a afirmat președintele Bulgariei, răspunzând unei întrebări a presei de la Sofia.

El a afirmat însă că nu poate copia modelul românesc, având în vedere particularitățile celor două sisteme judiciare, dar pot fi preluate „principii" pentru a reduce nivelul corupției din Bulgaria.

Știre inițială

Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, a fost primit de președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, miercuri dimineața, pe Platoul de Ceremonii. Șeful statului bulgar a fost întâmpinat de garda de onoare.


Rumen Radev este în vizită în România, miercuri și joi, la invitația omologului său român.

Vizita are ca scop aprofundarea dialogului politic româno-bulgar pe principalele teme de interes comun ale agendei bilaterale, regionale, europene și internaționale.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor cei doi șefi de stat vor aborda și continuarea dezvoltării relațiilor economice, precum și a cooperării sectoriale, în special în domenii precum energia și transporturile. România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană, iar tendința de creștere a volumului schimburilor bilaterale s-a menținut în ultimii ani.

De altfel, în vederea impulsionării cooperării economice, președintele României va participa, împreună cu omologul său bulgar, în dimineața zilei de joi, la deschiderea Forumului de afaceri România-Bulgaria.

De asemenea, vor fi analizate modalitățile concrete de coordonare în vederea promovării intereselor și obiectivelor comune în cadrul UE. Aprofundarea dimensiunii europene a relației bilaterale este cu atât mai importantă cu cât Bulgaria și România vor deține Președinția Consiliului UE în Semestrul I din 2018, respectiv în Semestrul I din 2019, precizează sursa citată.

Se vor afla totodată pe agendă aspecte privind cooperarea în cadrul NATO și provocările de securitate în regiunea Mării Negre, Vecinătatea Estică, respectiv cooperarea la nivel regional.