ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Comisia de administrație locală a Congresului Administrațiilor Locale și Regionale a Consiliului Europei va organiza o ședință de lucru la Băile Bálványos din Secuime (n.r. - Băile Tușnad), în perioada 30 - 31 mai”, a anunțat ieri la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Sándor Tamás.

„Scopul nostru este acela ca limba maghiară să devină oficială în Ținutul Secuiesc, alături de limba română, iar acest eveniment reprezintă un instrument al obiectivului nostru. Prin acest eveniment dorim să informăm opinia publică internațională că reprezentanții României folosesc un limbaj duplicitar, în străinătate arată, în lumina diferitelor legi, cât de bine a rezolvat România situația minorităților naționale, însă noi, cei care ne confruntăm, în practică, cu această situație, avem o părere diferită. Totodată, se aplică dublă măsură în interiorul țării, desigur, în cadrul acestei conferințe se va vorbi și despre acest aspect. Este sigur, dacă nu noi formulăm modul în care vrem să trăim și în ce mod vrem să ducem mai departe lucrurile noastre în administrațiile locale și regionale, o vor face alții pentru noi. Experiențele din ultimele o sută de ani demonstrează că modul în care alții doresc să trăim, ar însemna pieirea noastră”, a declarat în cadrul conferinței de presă Tamás Sándor, președintele CJ Covasna. 

La rândul său, Horváth Anna, vicepreședinte executiv al UDMR – Departamentul pentru administrația publică locală, a subliniat că scopul evenimentului este acela de a stabili parteneriate la nivel internațional, de a câștiga formatori de opinie pentru cauzele comunității maghiare, pentru a deveni susținători ai proiectelor strategice ale UDMR, printre care și MSPI.

„Principala problemă în acest moment o reprezintă faptul că în România drepturile minorităților, drepturile lingvistice au un caracter incert, depinzând de generozitatea majorității, respectiv de contextul politic în permanentă schimbare”, a afirmat Horváth Anna. 

La evenimentul desfășurat ieri la Consiliul Județean Covasna a participat și Vincze Lorant, președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene care a declarat că „în Europa, mulți se întreabă care este problema statului român de se împotrivește ci atâta încrâncenare la orice semnal al comunității maghiare din România, în loc să abordeze doleanțele prin cooperare și bunăvoință ceea ce ar face ca minoritatea să se simtă bine pe pământul natal. Este și în interesul statului, pe termen lung, ca persoanele aparținând minorităților autohtone să se simtă acasă și să contribuie la consolidarea societății în care trăiesc”. 

„Treaba noastră este să spunem atât acasă, cât și în Europa, ce dorim, că aspirațiile noastre orientate spre drepturile comunitare sunt compatibile cu un cadru european. La reuniunea comisiei de specialitate trebuie evidențiate în mod foarte clar obiectivele maghiarilor din România, pentru că astfel reprezentanții celor 47 de țări vor putea să se informeze îndeaproape de aspirațiile comunității și se vor putea întoarce ca ambasadorii acestei cauze”, a subliniat, în încheiere, Vincze.

Magyar Anna, vicepreședintele Adunării Generale din județul Csongrád, Ungaria, vicepreședintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, s-a alăturat conferinței de presă prin telefon. După cum a subliniat, concepția potrivit căreia tot ce nu este specificat în lege, este interzis, este una greșită. 

„Acest lucru este confirmat și de Raportul privind aplicarea prevederilor Cartei europene a limbilor minoritare și regionale, elaborat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Magyar Anna fiind raportor al Congresului Autorităților Locale și Regionale pe această temă. În acest document se propune ca statele să examineze posibilitatea acordării statului de limba regională, alături de limba oficială a statului, acolo unde proporția minorităților impune acest lucru. Acest raport nu rezolvă problemele minorităților, dar și în Europa poate fi considerat drept bază de referință, fiind o încurajare în lupta pentru protecția minorităților”, a precizat Magyar Anna.

Grüman Róbert, vicepreședinte al CJ Covasna, care îndeplinește anul acesta și funcția de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, a vorbit despre avantajele dezvoltării unui sistem relațional european în cadrul acestui for european. „Trecerea sub tăcere a problemei Ținutului Secuiesc împiedică și dezvoltarea celorlalte regiuni din România, dar se alege mai degrabă trecerea sub tăcere, nu cumva să utilizăm acest lucru ca precedent. Acesta este motivul pentru care în România nu există regiuni puternice, ceea ce reprezintă și un dezavantaj economic”, a spus vicepreședintele CJ Covasna. 

El a mai menționat că evenimentul care va avea loc la sfârșitul lunii mai este important, pentru că mulți membri ai Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei „vin pentru prima oară în România, în Ținutul Secuiesc. În cadrul reuniunii comisiei de specialitate de la Bálványos (n.r. - Băile Tușnad), se desfășoară pregătirea raportului privind utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”.

În perioada 30 - 31 mai a.c., Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei se va reuni, la Băile Tușnad, la invitația Consiliului Județean Covasna. 

În prima zi are loc reuniunea comisiei de specialitate, iar în a doua zi se va desfășura conferința internațională intitulată „Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”.
 
Conform programului evenimentului, Kelemen Hunor, președintele UDMR, va rosti discursul de deschidere