ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că școlile nu se vor mai deschide în acest an de învățământ.

„S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Nu se vor întoarce elevul, studentul, fizic, la cursuri”, a spus șeful statului într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

El a informat că anul școlar se va încheia pe 12 iunie și că până la acea dată vor continua formele de învățământ la distanță.

„Până în 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale, se mai poate face o evaluare suplimentară”, a adăugat șeful statului.

Singurii care vor reveni la cursuri sunt elevii din clasele terminale.

Elevii din clasele terminale pot reveni la școală, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale, ce vor fi susținute, potrivit calendarului, dar în condiții stricte de distanțare socială, a declarat, luni, președintele Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a indicat că școlile se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar.

Președintele a precizat faptul că elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, normele de distanțare socială vor putea fi respectate, doar dacă vor fi maximum zece în sală.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că în cazul în care școlile s-ar fi redeschis, nu s-ar fi putut respecta distanțarea socială, chiar dacă elevii ar fi mers în ture.

În această ședință au fost evaluate mai multe situații cu privire la școli, în contextul în care epidemia de coronavirus nu s-a terminat.

„Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut în statisticile de ieri peste 400 de noi cazuri de persoane infectate, avem astăzi peste 300. Nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau o încetinire, din păcate, a acestei epidemii. Trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere - și toți care am fost la discuție am fost de acord -, două riscuri mari: există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că deja sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile, sunt câteva țări unde situația este în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns în câteva zile la terapie intensivă. Lucrurile nu sunt absolut deloc simple”, a subliniat Iohannis.

S-a luat și o decizie în ceea ce privește orele în care pot ieși din casă persoanele de peste 65 de ani.

Persoanele de peste 65 de ani pot, de luni, să iasă din casă în două intervale orare: 07:00 - 11:00 și 19:00 - 22:00.

„Am luat o decizie. Se referă la persoanele de peste 65 de ani care, în momentul de față, conform unei ordonanțe militare, pot ieși la anumite ore, între 11:00 și 13:00. Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci persoanele de peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața, de la 7:00 până la ora 11:00, și seara, de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului", a afirmat președintele Iohannis.