ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a folosit Ziua Holocaustului pentru a face o paralelă între regimul nazist și actuala guvernare PSD-ALDE.

Iohannis a comparat acapararea puterii de către regimul nazist cu pachetele de legi ale Guvernului PSD-ALDE.

„Cu toate eforturile noastre, nicio faptă de respect și de redare a demnității, oricât de nobilă și de solară ar părea, nu poate anula o crimă. Antidotul răului nu poate fi decât o acțiune de salvare a viitorului prin recunoașterea capcanelor ideologice și printr-o atentă examinare a faptelor politicienilor și a susținătorilor lor. În ultimele șapte decenii, lumea s-a schimbat și, totuși, instrumentele politicului au rămas aceleași. Să nu uităm că, în numele unui așa-zis ideal suprem, schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat regimul nazist. Percepția că politicienii, care reprezintă oamenii și interesele lor, au dreptul să calce în picioare adevăruri, să identifice dușmani, să dea vina pentru eșecurile lor pe diferite categorii de cetățeni reprezintă o filosofie toxică. Astăzi, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, unii politicieni învinuiesc magistrați, blamează multinaționalele viclene, cum zic ei, și diabolizează Uniunea Europeană, descrisă drept abuzivă și trufașă. După ce-i arăți acum cu degetul, ar urma alții, apoi alții și tot așa, până când indistincția și căutarea continuă a vinovaților s-ar transforma în pretextul perfect pentru acapararea statului", a spus șeful statului la ceremonia de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului, citează Agerpres.

În continuare, președintele a făcut apel la toleranță și respect, menționând că „trecutul este un avertisment mereu actual, iar efortul de a-l înțelege nu este niciodată îndeajuns".

„Este datoria noastră să prevenim și să anihilăm orice acțiune menită să destabilizeze pacea și să aducă atingere valorilor europene fundamentale. Este, totodată, datoria instituțiilor, dar și a funcționarilor statului român să-și protejeze cetățenii, prin toate mijloacele, să salvgardeze statul de drept, democrația, să garanteze pacea socială și respectarea valorilor esențiale. (...) Să respectăm memoria victimelor, să ne asumăm lecțiile trecutului și să continuăm să cultivam în societatea românească principiile toleranței, acceptării, solidarității și respectului!", a arătat Iohannis.