ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis are o primă reacție în privința evenimentelor din Turcia. Șeful statului a introdus pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării de săptămâna viitoare și subiectul privind situația gravă de la granițele României, potrivit B1TV.

Ședința CSAT va avea loc marți, 26 iulie,  începând cu ora 11. Potrivit unor surse din mediul politic, unul dintre subiectele principale va fi situația din această zonă a Europei, în contextul tensiunilor din Turcia. Ședința CSAT fusese inițial convocată pentru analizarea rezultatelor summit-ului NATO din 8-9 iulie de la Varșovia.

Modificarea vine după ce Turcia a anunțat că dorește să suspende Convenția privind Drepturile Omului, invocând circumstanțe excepționale,după ce, în țară, a fost instituită starea de urgență. Ministrul Justiției din Turcia, Bekir Bozdag, a afirmat că starea de urgență a fost instaurată pentru a preveni o posibilă nouă tentativă de lovitură de stat militară.

După anunțul venit de la Ankara a reacționat și Consiliul Superior al Magistraturii din România. Mircea Aron, șeful CSM, a declarat că este profund îngrijorat față de decizia autorităților din Turcia.

"În absența unor comunicări oficiale din partea Înaltului Consiliu pentru Judecători și Procurori din Turcia sau a unor informații oficiale din partea instituțiilor turce și a celor internaționale responsabile cu protecția drepturilor fundamentale ale omului, Președintele CSM susține demersul public internațional de a solicita garantarea respectării tuturor reglementărilor și tratatelor internaționale privitoare la drepturile fundamentale ale omului" a transmis șeful CSM, potrivit b1.ro.