ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului solicitarea reexaminare a Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri, informează News.ro.

Șeful statului motivează cererea de reexaminare prin nevoia de claritate și de înlăturare al oricărui echivoc în aplicare, precizează sursa citată.

Klaus Iohannis a observat că titlul legii nu respectă cu exactitate faptele istorice. „Față de obiectul de reglementare al legii transmise la promulgare, considerăm că indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acuratețe faptelor de arme și sacrificiului uman consemnate, de altfel, în documente, lucrări științifice, monumente, memoriale și inscripții, care atestă că acestea au continuat până în anul 1919.”, arată președintele.

De asemenea, președintele consideră că, pentru claritate și predictibilitate, dar și pentru asigurarea unității de reglementare, se impune reanalizarea conținutului normativ al articolului 4, prin care se instituie Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului” și Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri”, medalii ce se acordă prin hotărâre a Guvernului, fără însă ca legiuitorul să stabilească prin norme primare minimale procedura de înaintare a propunerilor și cazurile de retragere a acestor distincții.

„O asemenea completare a legii se impune cu atât mai mult cu cât în cazul celorlalte distincții acordate de alte autorități publice, legea stabilește că Guvernul va aproba prin hotărâre descrierea distincției, procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincției, precum și cazurile de retragere a acestora”, subliniază președintele.

Printre altele, președintele dorește ca pentru consultări cu privire la Programul Național de Aniversare a Centenarului, Guvernul ar trebui să se consulte și cu organizațiile non-guvernamentale.

„În acest context, supunem atenției legiuitorului oportunitatea lărgirii cadrului de consultare prin includerea în acest proces decizional și a organizațiilor neguvernamentale”, arată președintele.

De asemenea, art. 6 alin. (3) din Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri prevede că Guvernul va selecta activitățile care vor primi cofinanțare și va decide cuantumul acesteia. „Având în vedere că această normă vizează resursele financiare necesare derulării activităților legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și al Marii Uniri, apreciem că acest text ar trebui să cuprindă criterii minimale de selecție a acestora, în acest mod fiind exclus arbitrariul cu privire la obiectivitatea alocărilor bugetare”, susține președintele.

„Nu în ultimul rând, considerăm că Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri ar trebui reanalizată de Parlament și din perspectiva corelării ei cu noile reglementări privind reorganizarea Departamentului Centenar și înființarea Comitetului interministerial pentru Centenar, adoptate prin O. G. nr. 5/2017, sub aspectul stabilirii coerente a responsabilităților autorităților și instituțiilor publice în ceea ce privește organizarea și desfășurarea manifestărilor aniversare”, mai arată Klaus Iohannis.