ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit în cadrul ședinței solemne a Parlamentului dedicată Centenarului despre legile justiției și a spus că acum „a fi român este echivalent cu a fi european”.

„Este responsabilitatea dumneavoastră să asigurați o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise și transparente, prin implicarea profesioniștilor și dialog social, astfel încât deciziile luate aici să fie adaptate la nevoile reale ale societății. Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au nici susținerea oamenilor și nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneți în joc tot efortul și sacrificiile românilor, pentru care sunt atât de respectați în UE, nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă. Sunt atât de multe probleme care își așteaptă rezolvarea și asupra cărora românii își doresc să vă aplecați, de la readucerea la performanță a marilor sisteme publice, la eficientizarea administrației publice și modernizarea infrastructurii”, a spus Iohannis.

„Doamnelor și domnilor parlamentari și guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la demnitatea Centenarului și nu îl dezonorați. Luați exemplul anului 1918: România își atinge potențialul său doar atunci când politicienii sunt inspirați de năzuințele oamenilor și ghidați de un proiect național. România trebuie să țintească tot mai sus, ca națiune liberă, ca stat performant, în slujba cetățenilor săi, nu să își piardă direcția și să devină captivă lipsei de viziune a câtorva politicieni fără simțul guvernării democratice. Printre cele mai mare idealuri ale Marii Uniri au fost respectul legii și libertatea individului. Sunt idealuri care și azi mobilizează societatea românească și prin urmare trebuie să mobilizeze și acțiunea forului suprem al acestei națiuni, care e Parlamentul României.

Este timpul să înțeleagă același lucru și majoritatea politică și guvernamentală. Celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie și au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri. Spiritul națiunii este însă viu și s-a manifestat în susținerea fără echivoc pe care cetățenii au arătat-o în fața oricăror încercări de a pune în pericol principiile și valorile care au stat și la baza Marii Uniri de acum o sută de ani. A fi român echivalează acum cu a fi european, iar acest lucru înseamnă mult mai mult decât semnificația istorică sau geografică a termenului, înseamnă a fi parte a unei comunități de valori care prețuiește libertatea, solidaritatea, respectarea demnității umane, democrația, și în care domnește necondiționat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra națională și nimeni, sub nicio formă, nu are dreptul de a le contesta", a spus Președintele.


Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a cerut să înceteze războiul dintre români.

„Trebuie să încetăm acest război între români și români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara țării și în interiorul țării. Vă asigur că nu asta vor cei care ne-au votat pe toți. Ca și dvs, eu țin la țara mea, iubesc România și sunt pregătit, și eu și colegii mei, să colaborăm cu toată lumea în interesul națiunii. Sunt convins că sunt mulți care gândesc la fel în toate grupurile politice. Și îi invit pe toți să construim împreună o strategie pentru această țară, îi invit pe toți să construim o nouă strategie politică, o strategie românească în care să se regăsească marile obiective ale României. Separat putem fi frânți unul câte unul, s-a mai întâmplat în istoria noastră, împreună putem fi o forță de nestăvilit. Împreună putem construi o Românie puternică în Europa, în lume, pentru a consolida Marea Unire pentru încă 100 de ani de acum înainte, deci pentru toate veacurile de aici înainte", a mai spus Dragnea. 

Șeful PSD a mai declarat că speră ca politicienii să fie români înainte de a fi orice altceva, inclusiv în Europa.

„Cred că este datoria noastră de a continua acest proces de a consolida poziția țării noastre în UE și NATO. Avem obiective clare - adoptarea monedei euro, aderarea la spațiul Schengen. (...) De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO, astfel încât să asigurăm relații puternice de securitate și stabile. Toate aceste obiective reprezintă mize majore pentru România, iar noi, oamenii politici, avem datoria să ne comportăm ca adevărați români. Ne aflăm într-o competiție permanentă, e firesc că așa funcționează democrația, ne criticăm, ne atacăm, iar, din păcate, uneori, mergem prea departe. Cred, însă, că în ceea ce privește România, în ceea ce privește atingerea obiectivelor majore ale României trebuie să fim, în primul rând, români, să fim oameni politici, ca oameni de partid, dar să fim patrioți în ceea ce privește România. Să fim patrioți în primul rând când ne raportăm la interesele majore ale țării noastre. Să fim români adevărați, uniți în promovarea națiunii noastre. Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa. (...) Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat recent când în Parlamentul European au fost români care au votat împotriva României. Nu putem justifica în niciun fel așa ceva, este expresia cea mai puternică a dezbinării noastre", a afirmat Dragnea.