ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, 27 ianuarie, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a fost decorat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” categoria H „Cercetare științifică” pentru activitatea desfășurată, informează instituția pe siteul său oficial.

„În cei aproape 15 ani de activitate, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, instituția de referință în ceea ce privește educația și cercetarea despre Holocaust, a promovat cunoașterea acestui genocid, a apărat memoria victimelor și a contribuit la descurajarea incidentelor antisemite și rasiste.”, a spus președintele României, domnul Klaus Iohannis.

La rândul său, Alexandru Florian, i-a mulțumit președintelui pentru distincția primită.

„Domnule Președinte,

Vă mulțumesc.
Vă mulțumesc în numele tuturor colegilor mei, care în acești aproape 15 ani au desfășurat activitate pentru ca Institutul "Elie Wiesel” să fie astăzi Aici.
Vă informez că institutul este de patru ani partener al rețelei europene pentru crearea unei infrastructuri comune de cercetare a Holocaustului, program finanțat din fonduri europene. La finalul acestui proiect România are toate șansele de a deveni un hub regional pentru cercetare, educație, memorie a Holocastului și combatere a antisemitismului.

Domnule Președinte,

Cu această decorație, președinția României face al doilea mare gest simbolic, după raportul "Comisiei internaționale Elie Wiesel”, de asumare a tragediei evreilor din perioada Antonescu, ca pagină a istoriei României. Prin această decorație statul român afirmă în mod clar că este deosebit de preocupat ca cele întâmplate să nu se mai repete. Iar noi suntem parte a acestei preocupări.

În încheiere, vă lansez invitația de a fi alături de noi în toamna acestui an la evenimentul internațional pe care îl vom organiza pentru a sărbători 15 ani de existență.

Vă mulțumesc!”, a subliniat el.

Institutul „Elie Wiesel” a intrat în atenția publică de mai multe ori, după ce a cerut retragerea denumirilor unor străzi și instituții, care purtau numele unor personalități interbelice precum Mircea Vulcănescu, Radu Gyr sau Vintilă Horia.

În apărarea lui Mircea Vulcănescu s-au raliat o mulțime impresionată de personalități și până la urmă factorul politic nu a cedat. Asociația Foștilor Deținuți Politici a criticat demersul institutului Wiesel la data respectivă.