ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lui Călin Popescu Tăriceanu nu-i convine Constituția, vrea regionalizare ca-n Germania și consideră că justiția are o putere prea mare. Șeful ALDE a susținut vineri la Universitatea de Vest Timişoara o conferință denumită "România – a 7-a Putere Economică a Europei – un Proiect”, alături de câțiva membri ai formațiunii.

Călin Popescu Tăriceanu consideră actuala Constituție un obstacol în calea transformării României în a șaptea putere a continentului și a promovat la Timișoara ideea schimbării acesteia din temelii. Fostul premier crede că activitatea constituţională are acum " sădit în sine” conflictul instituţional și că echilibrul puterilor statului este afectat de justiție, care ar avea o putere prea mare. Noua Constituție ar trebui, în opinia lui Tăriceanu, să fie orientată spre "o democrație pură, una europeană”. 

Totodată, președintele Senatului consideră că trebuie făcută regionalizarea și nu oricum, ci după modelul german. Tăriceanu a susținut cu seninătate cu ocazia conferinței cum federalizarea a fost decisă de liderii politici la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a ține Germania "neameninţătoare”. Consideră, însă, că un astfel de model ar asigura intrarea într-o "competiţie sănătoasă” între regiunile românești, precum între landurile germane. 

Privitor la importanța resurselor în transformarea României în cea de-a șaptea putere economică a Europei, Tăriceanu crede că ar fi o greșeală să consideri resursele naturale ca ocupând primul loc. Șeful Senatului a susținut la Timișoara că cea mai importantă este resursa noastră umană, care însă nu ar fi competitivă în acest moment în Europa, fiindcă "din păcate, tinerii preferă să meargă să muncească ceva decât să studieze”.