ACTUALIZARE 15:00 Președinții României și Serbiei au făcut declarații de presă, imediat după întâlnire.

„Relațiile dintre România și Serbia sunt foarte bune și vor fi mai bune. Suntem (...) optimiști în această privință, fiindcă amândoi ne vom implica să fie mai bune. (...) Am discutat, evident, despre relația bilaterală, despre ce măsuri ar fi necesare pentru a stimula relația economică între țările noastre. Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest și este o relație economică în creștere. (...) Am avut un schimb de 1,3 miliarde de euro, un volum dublu față de ce am avut acum cinci ani", a declarat Iohannis.


„Am discutat despre interconectările dintre cele două țări, atât în domeniul energetic, cât și transporturi, legături foarte importante și pentru relațiile economice între țările noastre, dar și pentru cetățenii care vor să vadă cealaltă țară sau să facă afaceri", a spus Iohannis.

Președintele a arătat că a discutat cu omologul său și despre românii din Serbia și despre sârbii din România.

„Am vorbit, evident, și despre românii din Serbia și despre sârbii din România, vorbesc despre minoritățile noastre, care au un rol foarte important de a întări puntea dintre țările noastre. Este important de știut că s-au făcut pași în această privință și se vor face și în continuare pași importanți. Eu am subliniat (...) nevoia unei colaborări mai intense și între specialiști. (...) Domnul președinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia mixtă privind minoritățile naționale", a afirmat Iohannis.

La rândul său, Aleksandar Vucici a declarat că Serbia și România sunt legate „de o prietenie tradițională”. El a susținut că autoritățile din țara sa se vor strădui să ajute comunitatea română din Serbia.

„În ceea ce privește situația comunității române din Serbia, noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante. (...) Ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât și de școlarizarea copiilor ce provin din rândul minorității române. Bineînțeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul președinte în acest sens”, a afirmat Vucic.

El a vorbit și despre importanța „îmbunătățirii relațiilor economice” dintre cele două țări.

„Am discutat despre fluviul Dunărea, despre strategia dunăreană. (...) Cred că acest demers, colaborarea pe Dunăre, ar fi importantă”, a menționat Vucici.
 
Prședintele Vucici a mai precizat că România este cea mai mare țară din zonă și una dintre cele cinci membre UE care nu au recunoscut Kosovo și a cerut ajutorul țării noastre în găsirea unui compromis în ceea ce privește statutul acestei provincii separatiste.

Știrea inițială

Președintele Iohannis se întâlnește la Palatul Cotroceni cu omologul său sârb, Aleksandar Vucici, pe agenda discuțiilor fiind cooperarea bilaterală dintre cele două state, dar și modalitățile de sprijin din partea României al procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, informează Administrația Prezidențială.

„În cadrul discuțiilor, cei doi șefi de stat vor aborda căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât și economic și sectorial. De asemenea, vor fi discutate modalitățile de sprijin din partea României al procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cei doi oficiali vor discuta și despre problematica minorităților naționale din cele două țări, aspecte privind cooperarea în Balcanii de Vest și principalele evoluții în dosarul „Kosovo”.

De asemenea, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici va avea întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă și președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews