Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, că s-a dus în SUA pentru a discuta despre "chestiuni importante" ale maghiarilor din România. Acesta a declarat că le-a atras atenția congresmanilor americani despre problemele minorităților din țara noastră.

"În SUA am atras atenţia factorilor de decizie că în România sunt probleme, sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor şi cel al proprietăţii. Dacă aceste drepturi sunt lezate, sunt probleme atât pe termen lung, cât şi scurt. În cadrul parteneriatului strategic România - SUA, SUA să atenţioneze România să nu părăsească traseul statului de drept şi să nu lezeze drepturile minorităţilor", a declarat preşedintele UDMR.

Hunor a mai afirmat că "nu există siguranță pe termen lung, dacă drepturile fundamentale ale minorităților sunt lezate". 

Liderul UDMR a făcut referire, în acest context, la retrocedarea clădirii Colegiului Reformat "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, declarând că acesta a fost "renaţionalizat", în urma unei decizii judecătoreşti, precum şi la cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde "singura entitate care nu vrea să pună în aplicare legea", referindu-se la înfiinţarea unei linii de învăţământ separate în limba maghiară, "este Senatul Universităţii". Declarațiile au fost făcute în cadrul taberei "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvoru Mureşului (Harghita). 

"Nu ne putem permite să nu spunem nimic atunci când există derapaje. Altfel, poate avea loc orice schimbare negativă, la sfârşitul căreia s-ar putea instaura un sistem autoritar sau nedemocratic. Am mers nu numai la Washington, am fost la la Bruxelles şi la Strasbourg, am fost şi la Berlin şi o să mai merg peste tot, pentru că eu cred că într-o lume globalizată şi, mai ales în contextul în care România face parte din Alianţa Nord-Atlantică şi din Uniunea Europeană, marea majoritate a problemelor noastre sunt, până la urmă, probleme comune. De aceea, eu am vorbit şi în SUA exact ce spun şi în Bucureşti, acele probleme, care din punctul meu de vedere înseamnă că nu toate dezideratele sunt, în acest moment, atinse. Sau chiar, în anumite momente şi anumite domenii noi constatăm că se întâmplă o mişcare spre trecut şi nu este bine", a afirmat Kelemen Hunor.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews