ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, că s-a dus în SUA pentru a discuta despre "chestiuni importante" ale maghiarilor din România. Acesta a declarat că le-a atras atenția congresmanilor americani despre problemele minorităților din țara noastră.

"În SUA am atras atenţia factorilor de decizie că în România sunt probleme, sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor şi cel al proprietăţii. Dacă aceste drepturi sunt lezate, sunt probleme atât pe termen lung, cât şi scurt. În cadrul parteneriatului strategic România - SUA, SUA să atenţioneze România să nu părăsească traseul statului de drept şi să nu lezeze drepturile minorităţilor", a declarat preşedintele UDMR.

Hunor a mai afirmat că "nu există siguranță pe termen lung, dacă drepturile fundamentale ale minorităților sunt lezate". 

Liderul UDMR a făcut referire, în acest context, la retrocedarea clădirii Colegiului Reformat "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, declarând că acesta a fost "renaţionalizat", în urma unei decizii judecătoreşti, precum şi la cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde "singura entitate care nu vrea să pună în aplicare legea", referindu-se la înfiinţarea unei linii de învăţământ separate în limba maghiară, "este Senatul Universităţii". Declarațiile au fost făcute în cadrul taberei "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvoru Mureşului (Harghita). 

"Nu ne putem permite să nu spunem nimic atunci când există derapaje. Altfel, poate avea loc orice schimbare negativă, la sfârşitul căreia s-ar putea instaura un sistem autoritar sau nedemocratic. Am mers nu numai la Washington, am fost la la Bruxelles şi la Strasbourg, am fost şi la Berlin şi o să mai merg peste tot, pentru că eu cred că într-o lume globalizată şi, mai ales în contextul în care România face parte din Alianţa Nord-Atlantică şi din Uniunea Europeană, marea majoritate a problemelor noastre sunt, până la urmă, probleme comune. De aceea, eu am vorbit şi în SUA exact ce spun şi în Bucureşti, acele probleme, care din punctul meu de vedere înseamnă că nu toate dezideratele sunt, în acest moment, atinse. Sau chiar, în anumite momente şi anumite domenii noi constatăm că se întâmplă o mişcare spre trecut şi nu este bine", a afirmat Kelemen Hunor.