ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele executiv al PMP Eugen Tomac critică declarația președintelui Klaus Iohannis care a spus că unirea Republicii Moldova cu România nu este fezabilă, Tomac susținând că orice demnitar al statului român ce se așază împotriva curentului unionist rămâne un prizonier al istoriei nefaste.

„An de an, pe 3 octombrie, Președintele Iohannis serbează, alături de comunitatea germană din România, în curtea Ambasadei Germaniei la București, Ziua Națională a Germaniei. Această dată marchează Ziua Reunificării Germaniei de Est cu Germania de Vest, după ce națiunea germană a fost divizată, fără voia ei, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, scrie Tomac pe pagina sa de Facebook.

Tomac menționează că a fost „profund revoltat” când a auzit, din vocea șefului statului român, că unirea R. Moldova cu România nu e „fezabilă”.

„Domnule Președinte, națiunea română a fost divizată printr-o înțelegere criminală a celor doi monștri, Hitler și Stalin, și milioane de români au avut de suferit cumplit în urma diabolicului pact Ribbentrop-Molotov. A spune astăzi că unirea nu este o soluție de reîntregire a națiunii române, înseamnă a da timpul înapoi și a-i face din nou pe românii din R.Moldova prizonieri nefericiți ai unei pagini gri de istorie”, susține liderul PMP.

Eugen Tomac subliniază că românii din R.Moldova au nevoie să știe ca țara-mamă, România, este pregătită oricând să-i primească înapoi.

„În preajma Centenarului, vă reamintesc, Domnule Președinte, că Basarabia a fost prima provincie care a votat, la 27 Martie 1918, unirea pe veci cu patria-mamă, România. Noi nu avem un alt răspuns la înțelegerea criminală încheiată între Hitler și Stalin decât să spunem răspicat că susținem unirea celor două state românești. Orice demnitar al statului român ce se așază împotriva acestui curent rămâne un prizonier al istoriei nefaste, închizându-și astfel foarte multe opțiuni de construcție cu privire la viitorul națiunii române”, mai afirmă Tomac.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, răspunzând unor întrebări, că intrarea Moldovei în Uniunea Europeană printr-o „scurtătură via unirea cu România” nu este o cale fezabilă și a spus că va merge la Chișinău „când va fi vremea potrivită”.

Întrebat cum apreciază integrarea europeană a Republicii Moldova prin unirea cu România, președintele Iohannis a răspuns: „Nu cred că putem să abordăm chestiunea printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană și, deocamdată, are Acordul de Asociere și toată legislația secundară care decurge acolo, între timp, este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat. După care, Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment”.