ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege inițiat de Călin Popescu Tăriceanu care îi exclude pe președinte și pe ministrul de justiție din procedurile de numire a conducerii instanței supreme și a procurorilor-șefi se adoptă tacit, luni, de Camera Deputaților, prima cameră sesizată, și se va merge pentru dezbatere în Senat, camera decizională, anunță Digi 24.

Parlamentul își reia abia marți activitatea, după perioada de pauză pentru campania electorală.

Proiectul nu a apucat să primească un raport de la Comisia Juridică din Camera Deputaților (termenul era 12 mai), însă a primit raport negativ atât de la Guvern, cât și de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Călin Popescu Tăriceanu propune modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, în sensul ca în funcțiile de conducere să nu mai fie implicat factorul politic - președintele țării și ministrul justiției.

„Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanța cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele, președinții de secții”, prevede proiectul președintelui Senatului.

Potrivit acestuia, revocarea din funcție a președintelui, vicepreședintelui sau a președinților de secții se face de către ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituției.