ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Local din Segarcea i-a retras titlul de cetățean de onoare post-mortem acordat scriitorului Vintilă Horia la presiunile institutului  „Elie Wiesel", informează Adevărul.

Institutul pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" a cerut oficialităților din Segarcea să-i retragă scriitorului titlul de cetățean de onoare invocând legea 217/2015 și o sentință a Tribunalului Poporului din 1946, prin care Vintilă Horia a fost condamnat pentru „crime de război".

Vintilă Horia, scriitor recunoscut peste hotare, a cărui operă a fost distinsă cu premiul Goncourt, a fost acuzat de institutul condus de Alexandru Florian că ar fi scris în tinerețe articole ce s-ar încadra la "propagandă fascistă". În decembrie 2015, cu ocazia centenarului scriitorului, oficialii locali i-au oferit distincția de "cetățean de onoare" al orașului Segarcea, iar în februarie 2016 au decis să-i retragă acest titlu.

Cristina Horia, fiica scriitorului care trăiește la Madrid, face demersuri pentru a deschide în România o acțiune judiciară în vederea anulării sentinței din 1946. Anularea sentinței n-ar fi doar o reparație morală, ci și dezavuarea abuzurilor în modul de a recurge la memoria culturală în cazuri precum cel al scriitorul Vintilă Horia, crede fiica acestuia: „În condițiile actuale, orice persoană – lipsită total de înțelepciune istorică, umană, culturală și transcendentală, cu un spirit întunecat de minciuni și ranchiuni sterile și anacronice – poate s-o aplice oricînd", a spus Cristina Horia. 
 
Acesta nu este primul caz în care institutul „Elie Wiesel" a făcut presiuni asupra retragerii unor titluri onorifice acordate unor personalități interbelice. Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, părintele Iustin Pârvu sau Petre Țuțea sunt doar câteva dintre acestea.