ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Am simțit în plex tot disprețul colosal din viscerele werneriene când a pronunțat scârbit-sacadat „Va-si-li-ca".

Erau înscrise în acest substantiv propriu sutele de ani de iobăgie suportați de românii ardeleni, interzicerea dreptului de a-și ridica sau cumpăra locuințe în orașe - rezervate numai națiunilor privilegiate -, interzicerea ridicării de biserici în burguri, eliminarea de facto a românilor din viața politică și socială a Transilvaniei.

Românii au fost, sute de ani, „tolerați", cu un mic respiro sub Mihai Viteazul, care reușește să impună o Mitropolie Ortodoxă la Alba Iulia. În rest, viața românilor, iobagi în marea lor majoritate, a fost o umilință continuă.

Nu am vorbit despre acest aspect mizerabil din ziua pseudo-conferinței, întrucât revolta era prea mare.

Iubita mea nașă de botez a fost Vasilichia, vlahă din zona Salonicului, încrustată în memoria mea pentru vecie, micuță, asprită de pierderea copiilor însă zâmbitoare, îmbrăcată în negru după datină. Numele de botez din familia noastră sunt Gheorghe și Petra - bunicii materni. Cei paterni: Nicolae și Elisabeta. Părinții mei: Andrei și Florica - iertați să fie în Împărăția Domnului!

Cum poate un individ cu o constituție interioară precară, care e vremelnic președinte al unui popor creștin, să batjocorească un nume, cu un iz prea „țărănesc” în mintea lui de „privilegiat", care pentru români are conotații atât de adânci?

Și, oricât ar părea de paradoxal, cu etimologie aristocrată.

În Imperiul Roman Creștin de 1000 de ani (numit de occidentali mai târziu "Bizantin"), βασιλεύς - basileús, însemna „REGE”.

Nu mai spun că din grecescul basileús provine latinescul basilica, rămas la poporul nostru până azi și în vecie ca numele sfânt al Bisericii, cu cele trei semnificații: de clădire-templu de cult; de pleromă, totalitate a credincioșilor, Trup al lui Hristos în Lume, precum și de Instituție divino-umană.

Deci Klaus Werner Johannis, atunci când îți pute un nume prea neaoș, prea românesc, chiar dacă o disprețuiești pe Vasilica, cea care-l poartă, (dar care a fost validată de 2 milioane de români), de fapt batjocorești un întreg ethos și o întreagă istorie, pe care nu le înțelegi și nu le vei înțelege niciodată!

PS Mă adresez ofițerilor superiori din Structuri: Cum puteți susține un asemenea conglomerat de vanitate, prostie și lipsă de empatie pentru tot ce-i românesc și omenesc? Bun, răspundeți la comenzile externe militărește, dar nu mai licărește în voi puțină dragoste pentru acest popor înjosit? Mai există vreo urmă de onoare în voi, domnilor?

#oprițiURA

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews