ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:00 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Moșnița Nouă a emis vineri Hotărârea nr.11/10.04.2020 privind revocarea Hotărârii nr. 10 /10.04.2020 pentru aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenție și protecție împotriva răspândirii noului Coronavirus (Covid-19) pe raza comunei Moșnița nouă, se arată într-un document afișat pe website-ul Primăriei Comunei Moșnița Nouă.  

ȘTIRE INIȚIALĂ 

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al localității Moșnița Nouă (Timiș) a decis vineri, 10 aprilie, să interzică distribuirea „ramurilor de finic sau salcie, a Luminii sau a pachetelor cu daruri alimentare de către voluntari sau preoți”, anunțul fiind făcut pe pagina de internet a Instituției.

Mai mult, instituția condusă de către liberalul Florin Bucur, interzice și distribuirea „Paștilor”, precum și spovedania și împărtășania credincioșilor la domiciliul acestora.

Decizia vine în contradicție cu instrucțiunile emise pentru Sărbătorile Pascale de Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne.

 Astfel, conform acestor îndrumări,  „Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție”. De asemenea, conform respectivelor directive, „Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită „Paști”, va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, și va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul deservent va purta mască și mănuși de protecție”.

 
Nu este clar de ce Primăria din Moșnița Nouă a luat această decizie, mai ales că instituția însăși a anunțat „că situatia în comuna noastră este una ținută sub control”.
 
Primarul din Moșnița Nouă poate fi contactat aici.