ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Clujului, Emil Boc, propune comasarea județelor în regiuni și reducerea cu o treime a primăriilor, informează NotaBN.ro.

Edilul clujean afirmă că legislația actuală privind organizarea administrativ-teritorială trebuie schimbată, fiindcă este comunistă.

 

„Fiecare dintre localitățile din zona Clujului are strategia sa: Florești, Apahida, Câmpia Turzii, Turda, Dej, însă acestea nu se leagă între ele. Eu nu pot să impun strategia comunelor din jurul municipiului, pentru că nu am pârghiile legale disponibile, însă cei 40.000 de oameni din Florești influențează direct calitatea vieții din Cluj-Napoca. Reforma administrativă în România trebuie făcută cât mai repede, nu te poți baza pe o lege din 1968, suntem singurii din Europa care se mai bazează pe legislația comunistă din domeniu.

Este necesară crearea acelor regiuni de cel puțin 800.000 de locuitori, în accepția europeană – acum numai zona Sucevei se află în această situație – pentru că atunci și Clujul va putea să ia bani direct de la Bruxelles. Reforma la nivel micro nu se poate face cu 3.000 de primării, numărul lor trebuie redus cu cel puțin 1.000, unele dintre ele nici nu au bani de lumină și stau la mila guvernului, deci nici nu se poate vorbi despre dezvoltare. Legal, regiunile în România nu au personalitate juridică”, a spus Emil Boc, conform sursei citate.
 
Teologul și politicianul Mihail Neamțu a susținut inițiativa fostului său coleg din Partidul Democrat Liberal (actualul PNL).
„Sistemul baronial din județele României trebuie stopat. Nu mai putem accepta organizarea administrativ-ceaușistă a legii din 1968. Like primarului Boc”, a scris Neamțu pe facebook.
 
Pe vremea când era premier al României, Emil Boc a propus un proiect de lege privind împărțirea României în șapte regiuni: Nord- Est: Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași; Sud-Est: Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța; Nord Vest: Bihor, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Sud: Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Călărași, Prahova, Giurgiu, Ialomița; Vest: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș; Sud- Vest: Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Mehedinți; Centru: Brașov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureș, Alba, București- Ilfov.

Fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, spunea în 2011 că regionalizarea trebuie făcută cu orice preț

„Merită să cadă un guvern de dragul reorganizării administrative. Eu cred că Guvernul Boc nu are altă variantă decât să-și asume răspunderea sau să promoveze printr-un proiect de lege. Neîntelegerile sunt cu UDMR-ul în coaliție. Ei spun: dacă ne înțelegem cu UDMR-ul bine, dacă nu îl abandonăm (proiectul reorganizării)”, afirma el pentru Hotnews.