ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat, duminică, la Pro TV, că primele avioane F16 care vor intra în dotarea armatei române vor ajunge în România în luna septembrie, urmând să devină operaționale în anul 2017.

”De la anul vor fi primele aparate din Escadrila 1 operaționale, le vom vedea cu inscripționarea Forțele Aeriene Române venind în România prima oara la sfârșitul lunii septembrie, anul acesta, deci vor intra în dotarea anul acesta în două etape, după care operaționarea lor este avută în vedere pentru 2017”, a declarat, duminică, la Pro TV, ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

El a precizat că avioanele vor fi pilotate de piloți români după ce vor fi intens pregătiți.

”Primii vor încheia un ciclu extrem de intens de pregătire și formare. E vorba nu numai de piloți, ci și de întreg suportul tehnic de specialitate care concură la operarea unor aparate de sofisticarea F16. (...) Aceasta este și partea cea mai scumpă, partea de formare din tot ce înseamnă pachetul F16”, a arătat ministrul Apărării.

Motoc a mai spus că aceste aparate de zbor vor executa serviciul de luptă - Poliție aeriană, complementând treptat misiunile care se execută la ora actuală cu Mig 21 Lancer.

”La ora actuală, suntem capabili cu aparatele de care dispunem să acoperim întreg teritoriu național și să gestionăm orice posibilă intrare neautorizată în spațiul nostru aerian, dar în chip gradual vor fi introduse la acest tip de serviciu-luptă aparate F16”, a mai spus Motoc.