ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii României, Bulgariei, Serbiei și Greciei s-au întâlnit marți la Varna, în Bulgaria, pentru a discuta despre proiecte precum consolidarea independenței energetice a celor patru state și despre coordonarea proiectelor de infrastructură.

Din partea României a participat premierul Mihai Tudose, din partea Serbiei a fost președintele Aleksandar Vucici, Bulgaria a fost reprezentată de premierul Boiko Borisov, iar Grecia de Alexis Țipras.
 
România, Bulgaria, Serbia și Grecia sunt țări cu popoare ortodoxe, a căror cultură are foarte multe elemente comune, fiind parte a moștenirii Bizantine.

„Am să reiau și o parte din ceea ce am discutat și am stabilit și am mai vorbit și cu dvs. după întâlnirea de la prânz, cu domnul prim-ministru Borisov. Nu am făcut altceva decât să extindem colaborarea dintre Bulgaria și România, cu Serbia și cu Grecia. Așa cum s-a spus mai devreme, nu suntem o țară vecină cu Grecia, dar suntem o țară parteneră cu Grecia și o simțim ca fiind în vecinătate.

Suntem patru țări care formăm Balcanii de Vest, Balcani care pot fi în egală măsură o poartă de intrare în UE, o poartă de ieșire din UE sau un zid care să apere UE. Avem același interes și strategic și economic, dar și de buni vecini ca Serbia să devină țară membră a UE. Avem aceleași interese strategice ca Serbia - și toate țările pe care le reprezentăm- să devină independentă energetic, să avem acea siguranță energetică de care se tot vorbește.

Este importantă interconectarea la gaze a Serbiei cu Bulgaria, este importantă interconectarea Serbiei cu România pe rețelele de energie electrică, la care lucrăm.

Este important ca toate cele patru țări să acționăm ca un singur partener în ceea ce privește relațiile energetice cu restul UE și să evităm dependența de un singur furnizor.

De asemenea, proiectele de infrastructură - este nevoie de o coordonare pentru că vorbim de proiecte comune de infrastructură, dar avem și proiecte naționale, iar coordonarea între proiectele naționale este, de asemenea, foarte importantă pentru a dezvolta o rețea sub cele internaționale - marile coridoare europene care să permită schimburile economice mai mici care, de fapt, fac baza de zi cu zi a comunităților care trăiesc la graniță.

Am convingerea că suntem într-un parteneriat pragmatic, nu mai avem timp de pierdut, istoria nu ne așteaptă, avem o oportunitate imensă pe care eu sunt convins că o fructificăm și datorită faptului că până la prima întâlnire deja avem niște termene, avem niște ținte, avem niște proiecte pe care să le urmărim.

Sunt foarte încrezător că, așa cum spunea domnul prim-ministru Borisov, toată lumea va înțelege că nu facem această echipă împotriva a ceva sau împotriva cuiva, ci doar pentru a ne valorifica cât mai bine, împreună, marile șanse pe care le avem”, a spus premierul României, Mihai Tudose.