ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerile locale din România și rezultatul surprinzător obținut de PSD au fost subiecte tratate și de presa internațională. Jurnaliștii spun că social-democrații au reușit să se impună în ciuda scandalurilor de corupție. De asemenea, formațiunea de stânga a fost ajutată și de prezența mică la vot. În plus, presa a sesizat și ascensiunea lui Nicușor Dan și a partidului său nou format, conform Digi 24.

Portalul politico.eu afirmă că PSD a câștigat Primăria Bucureștiului și că este în grafic să câștige alegerile locale. Asta sugerează, potrivit jurnaliștilor, că acuzațiile de corupție formulate împotriva unor candidați și că demisia lui Victor Ponta, ca urmare a unor proteste de stradă, au avut un efect limitat asupra social-democraților. În plus, Politico reamintește că nicio lege nu impiedică persoane investigate pentru fapte de corupție să candideze pentru o funcție publică.

Reuters notează că PSD este susținut tradițional de românii mai săraci și mai bătrâni, care au beneficiat de creșterea salariilor în mediul bugetar și de tăierea taxelor, măsuri ale căror efecte s-au simțit din plin anul acesta.

Agenția France-Presse scrie că scrutinul din România a fost marcat de multiple dosare de corupție care îi vizează pe candidați sau pe foștii edili. Acest vot este primul test pentru clasa politică a țării, după incendiul de la Colectiv, care a zguduit țara și a dus la căderea guvernului social-democrat al lui Victor Ponta. În prezent, țara este guvernată de un guvern de tehnocrați, reamintește AFP. La București, primăria este condusă acum de un interimar, pentru că fostul primar Sorin Oprescu este urmărit în justiție într-un dosar de luare de mită. Cinci dintre cei șase primari de sectoare sunt de asemenea acuzați în diverse dosare, menționează AFP.

Euronews titrează „Test reușit pentru stânga românească” și spune că cei 18 milioane de români chemați la urne par să-și fi reconfirmat încrederea în PSD, al cărui guvern a căzut anul trecut în urma manifestațiilor după incendiul din Colectiv.

Portalul bulgăresc Novinite anunță că o fostă prezentatoare TV câștigă Primăria Bucureștiului, devenind prima femeie primar a capitalei României. Ea a promis condiții mai bune în spitale și școli, mai multe spații verzi, reducerea poluării și soluții pentru decongestionarea traficului, notează novinite, care amintește și că actualul edil este cercetat pentru corupție și luare de mită.

Chinezii de la Xinhua spun că sondajele o dau câștigătoare la București pe Gabriela Firea și amintesc că postul de primar al Capitei este cea mai importantă funcție din administrația locală.

Agenția germană de presă DPA scrie că pe locul doi la București s-a clasat Nicușor Dan, care a candidat din partea unui partid nou ce are în program lupta împotriva corupției, protecția mediului și protejarea monumentelor. Jurnaliștii germani afirmă că PNL, partid apropiat de președintele Klaus Iohannis, suferă o înfrângere în alegerile locale, un scrutin considerat un test pentru parlamentarele din noiembrie.

Televiziunea americană ABC News amintește că primarul general al Bucureștiului și cinci din cei șase primari de sector aleși în 2012 au fost condamnați sau sunt cercetați pentru corupție.