ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Principele Radu  se află într-o vizită oficială în Basarabia, informează pagina de internet a familiei regale.

Mai precis, Principele Radu al României se află în regiunea autonomă Găgăuzia, prima vizită a unui membru a Familiei Regale din Găgăuzia. Alături ASR Radu, în delegație mai sunt Ministrul Educației din România, Sorin Cîmpeanu, ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă, dar și Academicianul Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei.

În timpul vizitei, Principele Radu a susținut un detaliu necunoscut până acum: acesta este pe jumătate găgăuz, datorită bunicilor din partea mamei sale.

"Pentru autor, vizita de astăzi este un moment simbolic, având în vedere rădăcinile găgăuze pe linie maternă, rădăcini care nu au putut fi cercetate şi aprofundate prin experienţe proprii în trecut, din motive politice şi logistice. Iată că, după aproape 30 de ani de viaţă, calc pragul poporului bunicilor mei şi al locurilor de unde aceştia s-au refugiat în România din calea armatelor roşii", a scris ASR Radu pe siteul familiei regale.
 
Delegația românească s-a întâlnit cu bașcanul regiunii, Irina Vlah și Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Halk Topluşu dar și alte oficialități locale. Irina Vlah a vorbit în românește despre cooperarea dintre partea română și autoritățile găgăuze, materializată prin "proiecte de dezvoltare regională cu susţinere financiară românească, printre care repararea capitală a sistemului de termoficare, dotarea unor grădiniţe, reparaţii ale reţelei de apă şi canalizare".

"Coroana Română a tratat mereu cu afecţiune şi respect pe găgăuzi, mereu atunci când ea a avut în mână destinul lor. A mai arătat Principele Radu că, aşa cum Familia Regală a militat pentru parcursul european al României şi începe să ajute şi Republica Moldova pe această cale, aşa va duce mai departe mesajul de parteneriat al Găgăuziei către lume", a afirmat ASR Radu.

Preşedintele Adunării Populare, vorbind în găgăuză *, a arătat că Găgăuzia nu doreşte separatism, "ci trăieşte după legile Republicii Moldova, pe care le modifică, în limitele competenţelor sale, pentru binele populaţiei găgăuze".