ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Executiv al Instituției ONU pentru Indicele Global al Sustenabilității, Călin Georgescu, a vorbit la Televiziunea Română, la emisiunea moderată de Andrei Cristea, Legile Afacerilor, despre proiectul său economic pe care îl propune pentru România.

 
Prof. Dr. Călin Georgescu, nume care a fost vehiculat ca posibil conducător al Executivului, a argumentat planul său, explicând cum se aplică acesta pe problemele de care suferă România în prezent.
 
Totodată, distinsul invitat al emisiunii Legile Afacerilor a comentat victoria lui Donald Trump în Statele Unite și a evocat faptul că triumful său electoral nu i se datorează în primul rând candidatului republican, ci poporului american care solicită schimbarea prin alegerea lui Trump.
 
„Se aud lanțurile căzând, sunt lanțurile unui sistem care nu mai funcționează și nu mai aduce pace. Pacea este la baza oricărui plan de a construi ceva. Americanul de rând nu a mai suportat lipsa siguranței zilei de mâine, și absența bunăstării, așa se explică rezultatul alegerilor prezidențiale”.
 
Mai departe, Călin Georgescu l-a comparat pe Trump cu celebrul actor din western-urile americane John Wayne. „De acest lucru are nevoie SUA, de un John Wayne, de un vest sălbatic fertil din care se poate dezvolta măreția unei națiuni”.
 
„Mai mult, asistăm la o întoarcere la oamenii mari de stat, nu neapărat ai Americii, ci și ai lumii”, a mai spus Georgescu.
 
Directorul Executiv al Instituției ONU pentru Indicele Global al Sustenabilității a amintit un citat al lui Thomas Jefferson: „Dacă guvernul se teme de cetățeni e democrație, invers e dictatură”, și a completat manifestarea „efectul Trump” cu identificarea unei de nevoi de conciliere de care avea nevoie SUA
 
„E momentul reconcilierii mari pe pământ american, un moment de regăsire și un semnal, din punctul meu de vedere, de mare atenție. S-a votat împotriva sistemului”.
 
Georgescu a evaluat alegerea lui Trump ca pe o etapă complementară a fenomenului Brexit și este de părere că, deși păreau impredictibile, cele două rezultate nu sunt așa surprinzătoare pentru cei care le-au votat.
 
„Să nu uităm că Anglia nu s-a integrat niciodată deplin în Uniunea Europeană. Nu a acceptat să treacă la Euro. A așteptat să vadă ce se întâmplă, prezervându-și identitatea financiară. Când o navă ia apă, și mă refer aici la UE, e normal să te salvezi. Nu este de mirare că cetățenii britanici au votat așa”, a mai spus profesorul Georgescu.
 
„Trump a transmis un mesaj lumii de pace și de reconstrucție. Lumea e bolnavă de consumerism. Consumul a distrus familia în lume și femeia ca stâlp al familiei, ea este stâlpul care are viziune. Supermarketurile au distrus economia, nu-au aruncat în vid și am fost scoși din rădăcini.Nu mai avem o relație cu natura, cu noi, cu viul. Suntem ca niște mașini automate care intră în supermarket și intrăm în farmacie și de acolo în industria medicală. Toate 3 complotează în manipularea sufletor noastre”
 
Totodată, invitatul emisiunii de la TVR a vorbit și despre România. „Schimbarea este prezentă și la noi, și este o ofertă pe masă. România e o societate captivă, și dacă vrem să fim oameni liberi, cum scrie în Biblie , trebuie să înțelegem că a venit momentul să ardem etape de generații. Actuala criză este o criză a conștiinței și asta ne aduce în atenție că noi toți trebuie să avem grijă de conștiința noastră”, a spus Georgescu.
 
Acesta a exemplificat soluția pe care o vede pentru România prin proiectul său economic.
 
„Nu vreau să-l învăț pe român să folosească ceva ce îi dau, nu-i dau ceva, eu îl învăț să folosească ce are deja, sufletul, vocația. Putem ajunge cel mai mare important exportator de hrană și energie. Nu avem stabilitate și predicitibilitate, ordine a priorităților. Clasa de mijloc din România a fost distrusă. Germania are peste 95% clasă de mijloc. România doar 2%. Clasa de mijloc reprezintă forma de catapultare, românii nu mai sunt bine veniți pe piața românească”, a adăugat Georgescu.
 
În încheiere, Georgescu a vorbit și despre problema sistemului bancar din România și este de părere că nu este în interesul Românilor să existe un procent de 95%de bănci străine care să furnizeze capital românilor. „Băncile străine nu ne vor ajuta niciodată, vreau bănci românești”, a spus Georgescu.