ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regizorul și scriitorul Andrei Șerban a povestit în cadrul emisiunii „Profesioniștii”, de la TVR 1, despre cât de mult a avansat corectitudinea politică în mediul academic american.

Acesta, fost profesor emerit la Universitatea California, a istorisit cum a fost nevoit să renunțe la postul său, deoarece a constatat că nu mai există respect pentru valoare, ci dorința de conformare cu anumite standarde ideologice. 

„Universitățile americane sunt de stânga, iar Universitatea Columbia e un fel de socialism care merge spre comunism”, a fost concluzia lui Andrei Șerban.

 

Andrei Șerban s-a născut pe 21 iunie 1943 la București. Șerban a fost atras de teatru de mic, el regizând în clasa a VII-a  „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, după care, în clasa a XI-a a regizat „Năpasta” și a jucat rolul lui Ion Nebunul.

Deși tatăl său l-a îndreptat spre Litere sau Filosofie, el a avut o altă pasiune, iar după admiterea la facultatea de teatru a ales actoria. Ion Finteșteanu și Sanda Manu, profesorii săi, au identificat însă un talent mai mare decât cel de actor și l-au îndrumat spre regie.

În anul 1968, a absolvit Institutul de Teatru și Cinematografie din București, secția Regie, la clasa Radu Penciulescu.

Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț cu spectacolele „Arden of Feversham”, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, „Iulius Cezar” de Shakespeare, „Omul cel bun din Siciuan” de B. Brecht, iar la București, s-a remarcat cu montarea spectacolului „Iulius Cezar”, de Shakespeare, la Bulandra – o piesă care îi va aduce numeroase premii la concursurile internaționale de teatru.

a Teatrul Nottara, a debutat cu piesa „Omul care s-a transformat în câine”, după Osvaldo Dragun, un spectacol fără decor, complet revoluționar, fiind pentru prima dată când s-a jucat pe o scenă românească fără vreun decor, fără elemente de butaforie.

Au urmat apoi turnee la Zagreb și la Wroclaw, unde s-a întâlnit cu polonezul Jerzy Grotowski, unul dintre cei mai mari regizori și teoreticieni ai secolului XX, a cărui gândire a revoluționat întreaga lume teatrală.

Printre piesele puse în scenă în România, în această perioadă, se află „Ubu Roi”, în timpul studenției, în anul 1966, sau „Jonah” (1969).

În anul 1969, este invitat de Ellen Stewart, director al companiei „La MaMa”, în SUA, la New York, cu o bursă Ford. Andrei Șerban avea să înceapă o spectaculoasă carieră, care l-a purtat spre succese răsunătoare, pe cele mai mari scene ale lumii, în compania marilor vedete din lumea teatrului și operei. A obținut un succes imediat, în urma căruia Peter Brook îl invită la Centrul său de cercetări teatrale din Paris, unde Andrei Șerban colaborează la realizarea mai multor spectacole.

Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru și operă în nu mai puțin de 39 de țări.

În SUA, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein”s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle și Los Angeles Opera.

În Europa, a lucrat pentru Operele din Paris, Geneva, Viena și Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Național Bucuresti, La Comédie Française, iar în Japonia a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

În cei 20 de ani, de la teatru dramatic, cunoscînd fascinația teatrului de păpuși, ajunge la musical și operă. Titlurile spectacolelor sale sunt absolut impresionante: „Măsură pentru măsură”, „Medeea”, „Electra”, „Opera de trei parale”, „Livada cu vișini”, „Maestrul și Margareta”, „O, ce zile frumoase !”, „Pescărușul”, „Evgheni Oneghin”, „Flautul fermecat”, „Traviata”, „Nunta lui Figaro”, „Trei surori”, „Unchiul  Vanea”, „Aida”, „Trubadurul”, „Turandot”, „Norma”, „Fidelio”, „Avarul”, „Cneazul  Igor”, „Rigoletto”, „Otello”, „Oedipe”, „Îmblînzirea scorpiei”, „Neguțătorul din Veneția”, „Hamlet”, „Richard al III – lea” și multe altele.

A revenit în România după evenimentele din decembrie 1989, în 1990 a regizat „Trilogia Antică”, piesă considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei grecești a sfârșitului de secol XX, iar între anii 1990-1993 a ocupat funcția de director general al Teatrului Național din București.

Andrei Șerban a fost și este și profesor la universități de prestigiu din întrega lume, precum Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California din San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992, sau Paris Conservatoire d”Art Dramatique.

A fost invitat la numeroase festivaluri internaționale de teatru, precum cele de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg și Edinburg, a  condus  workshopuri  în întreaga lume, i  s-au  dedicat  cărți  și  studii serioase, emisiuni  tv,  la  posturi prestigioase.

În anul 2007, editura Polirom i-a publicat volumul său autobiografic „O biografie”, iar în 2008, Editura Institutului Cultural Român i-a publicat, la București, două volume fotografice de o calitate grafică excepțională, intitulate „Andrei Șerban – Călătoriile mele – Teatru și Operă”.

A fost recompensat cu numeroase premii, disticții și onoruri, printre acestea fiind de menționat Premiul „Best Performance” cu piesa „Șeful sectorului suflete”, scrisă de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului Internațional Studențesc de la Zagreb – în 1965, Obie Awards ori Tony Award. A obținut Premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz și Belgrad, în anul 1977 a fost nominalizat la premiile „Tony" pentru spectacolul „Livada cu Vișini", după textul lui Anton Cehov, și cu Meryl Streep, în rolul „Duniașa", iar în 1999 a fost laureat cu premiul Societății Regizorilor de Teatru și Coreografilor „George Abbott", pentru impactul major avut în teatru în ultimii 20 de ani.

În decembrie 2008, a primit Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce, la Paris, distincția fiindu-i înmânată de ambasadorul României de atunci, Teodor Baconschi, cu ocazia prezentării spectacolului „Spovedanie la Tanacu” în capitala Franței.

A fost onorat cu trei titluri de Doctor Honoris Causa, printre acestea aflându-se cel acordat de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, la 26 octombrie 2012 și cel al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În 2012, Andrei Șerban a fost răsplătit de către Primăria Municipiului Iași, în cadrul „Serii Valorilor”, „pentru promovarea valențelor culturale ieșene și colaborarea excepțională cu Opera Națională Română Iași”, iar în 2013, în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale (ediția I), el a câștigat premiul pentru cea mai bună regie.

El este și Cetățean de onoare al municipiului Iași, titlu acordat în anul 2015.