ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul clujean Avram Fițiu, fostul șef de cabinet al lui Dacian Cioloș pe când acesta era ministrul Agriculturii, a explicat într-un interviu pentru România Liberă cum ar trebui să arate agricultura românească pentru a fi performantă.

Acesta a explicat schimbarea care a avut loc în țările occidentale în ceea ce privește agricultura și după care ar putea să se inspire și conducătorii noștri.

„Occidentalii au făcut o alegere, trecând de la producția agricolă primară la prelucrare, de la producerea și vinderea de materie primă, la vânzarea de produse cu valoare adăugată mare. Vă voi da exemplul Belgiei. Zona flamandă era organizată agricol identic cu cea francofonă. Ambele produceau materie brută, deși climatul și relieful flamande nu permiteau performanța economică cantitativă din zona valonă, cu mai multă câmpie și zone colinare. Cineva a avut ideea că, dacă vor să-i bată pe frații lor valoni, ar trebui să-și treacă toată economia agricolă pe procesare și să pună valoare adăugată în prelucrare, în produse finite. Au atins obiectivul prin 2005 – 2006. De atunci, zona flamandă e contributor net la buget și ține financiar toată economia Belgiei, pentru că a închis lanțurile valorice, având trei verigi în mână: producție, procesare, vânzare.”, a spus profesorul.

În continuare, Avram Fițiu, a explicat soluția prin care agricultura românească ar putea deveni una dintre cele mai importante din Europa. Profesorul a explicat de ce niciun ministru care s-a perindat în ultimii ani pe la acest minister nu a reușit să realizeze ceva.

„Ca să poți face, trebuie să fii doctor docent în agricultura franceză, germană, austriacă, daneză, adică în agricultura europeană. Adică - Unu: în marile gafe făcute în agricultura europeană. Doi: în acele decizii istorice care au dus la performanță ecologică, socială și economică. Când cunoști adversarul în detaliu, construiești instrumente de forță, ca să te poți lupta cu șanse egale. O componentă majoră e pregătirea mentală, de depășire a Sindromului Istanbul. „Capul plecat, sabia nu-l taie". Ne comportăm de secole în fața unui străin ca în fața unui stăpân. Dacă continuăm, ne-am terminat existența. Am înțeles de la partenerii noștri de azi, eu, Dacian (Cioloș – n.n.) și alții care ne-am făcut școlile pe acolo, la francezi, la nemți, că, dacă în Europa faci o astfel de gafă, de a apleca capul, europenii taie capul. În toată istoria lor, și-au construit prosperitatea pe jaf și furt din colonii. Ei, când văd un cap aplecat, nu-l calcă, îl taie. Ca să poți să fii demn în Europa, pentru a avea partener pe francez sau pe neamț, trebuie să fii cel puțin la fel de inteligent ca el, dacă nu mai inteligent, cel puțin la fel de dur în negociere ca el, ca să-i poți câștiga respectul. E exemplu-școală, pe care am putea construi o analiză serioasă pentru România, ce are evident potențial mult mai serios ca Belgia. Pentru a reuși, ai nevoie de o resursă umană extrem de bine pregătită, ca să înțeleagă de ce e nevoie să facă schimbarea de la producție la procesare, apoi să-i permiți economic să facă investiția.”, a spus Avram Fițiu.

Citește AICI interviul integral


CV Avram Fițiu

1997 – conferențiar universitar la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Cluj.

1997 – ciclu de Studii Specializate-DESS în Geniu Sanitar la Facultatea de Stiințe Agronomice din Gembloux, Belgia

2000 – doctorat, cu teza „Utilizarea în agricultură, a compostului provenit din fermentarea aerobă a deșeurilor menajere"

2005 – a primit Premiul ASAS pentru cartea „Bazele Agriculturii Ecologice".

2007 – director de cabinet al ministrului Agriculturii Dacian Cioloș

Este un susținător al agriculturii ecologice. Susține două cursuri, „Ecologie și Protecția Mediului" și „Monitorizarea fenomenelor de risc". A scris opt cărți de specialitate.

Agricultorii francezi declară război Germaniei și Spaniei