ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul universitar Radu Baltasiu a comentat pe blogul personal afirmațiile fostului consilier prezidențial Iulian Fota, cel care a spus că dacă va izbucni un război între Occident și Rusia, conflagrația va începe pe teritoriul României.

Iată textul publicat de profesorul Baltasiu pe blogul său:

 

În sfârșit, avem un dușman. Acesta e Rusia, ne spune dl. consilier (fost) Iulian Fota. Ba chiar „Occidentul ia în calcul un război [în timp ce] politicienii români se joacă cu țara.” (Ziare.com, 29 dec. 2017)

E bine că societatea românească are și ea voie să aibă dușmani. Voia fiind de la așa minți nebănuite a avea legătură cu „naționalismul”, nu e incorect politic și nici nu riști să fii catalogat în toate felurile. 

State sau nu?

Ceea ce intrigă este că dl consilier operează cu state. România, China, Iran, Rusia. Or statul este o entitate care acționează pe teritoriul său, administrându-l, și își proiectează puterea pe al altora, cu prietenie sau fără. În condițiile în care securitatea e de mult transnațională, cu actori nestatali, problema trebuie nuanțată. Suntem în perioada în care se află în competiție idei geopolitice ale unor actori diverși, nu neapărat statali. Desigur, sunt zone unde statul e principalul actor de securitate. Rusia este una dintre acestea, dar operează ea, în România, numai direct?

Și, rămânând la ideea de stat, nu e clar ce ar îndreptăți România într-o enumerare alături de state care proiectează securitatea națională  în afara frontierelor. Ca și când România ar fi în aceeași ligă, doar noi nu facem geopolitică, abia ne colectăm taxele (România Actualități).

Cine citește discursul, zice că suntem ca Anglia anului 1940: „războiul va trece pe teritoriul nostru”. Nu spun ca România anului 1940. Ni se spune să veghem asupra dușmanului. Care e Rusia. Bugetele uriașe ale apărării informative ale țării (suntem pe locul II după SUA ca număr de agenți- Luju.ro) au mers către superproducții hollywoodiene cu cătușe, instituțiile abilitate NU AU PRINS NICI UN SPION RUS în ultimii 27 de ani. Polonezii, incorecți politic (!?) au prins vreo 3, din care ultimul a fost șeful serviciului militar al armatei, acum câteva săptămâni. Ce să înțelegem de aici? Că pentru a proteja realmente flancul NATO trebuie să fii mai mult decât ideolog al „corectitudinii politice”, adică să fii ... patriot? 

Dl. consilier ne și spune de ce va fi război: „De ce credeti ca toata vara s-au facut teste la sirenele de aparare civila? Militarii au priceput mesajul ...” . Păi nu e normal să mai fie și testate? „Noroc” cu pericolul rusesc. Altfel, le lăsam să putrezească. Și „mesajul” de la cine vine, nu de la militari? Cine dă semnalul de alarmă? Ne apropiem de salata conceptuală. 

Salata conceptuală

Ni se spune că rușii au înaintat cumva în Europa prin „diluarea ideii de Vest, în special în Europa Centrală”. Dincolo de noblețea termenului de idee, „ideea de Vest” este o nebuloasă absolută în discursul alarmat geopolitic al distinsului. Vest. Ce înseamnă Vest? Și pentru că „ideea de Vest” s-a diminuat, România este în pericol. Nu e clar. Nici Vestului nu-i e clar ce este el pentru sine, mai ales de când a înlocuit „Crăciun fericit!” cu „Sărbători fericite!”. Dl. consilier trece repede de la „diluare” la alt concept, e drept, nu al dlui, al lui Baumann „lichefierea securității naționale”. Ca să vezi! apare cuvântul „național”, explicitat de o înșiruire, dar toate au un numitor comun, sunt „acoperite” și deci, „greu de atribuit”. Păi nu așa e spionajul? Acoperit! Mai puțin la noi, totuși. Sunt convins că dl consilier știe că la noi, cei care practică „subversiunea politică” sunt destul de vizibili, că doar sunt plătiți din bani publici românești. Datorită penetrării incalificabile a apărării noastre nici nu mai e nevoie să-i plătească rușii sau alții, îi plătim noi, prin funcții sinecuri grase!


Reducerea nu e suficientă

A reduce securitatea națională la lupta anticorupție, prin care niște unii sunt încătușați cu scandal, da, mai ales scandal, pentru a fi eliberați câțiva anișori mai târziu, trimite la faptul că corupția (sic!) e o chestiune care poate fi destul de rentabilă - ca un bilet la teatru, să zicem, „teatru raw”, în care actorul poate avea momente în care chiar participă la joc cu o bucățică din viața sa reală. Cam metaforică lupta geopolitică în spațiul anticorupției. Ea ar fi avut rost dacă hoții, toți, ar fi fost prinși și pedepsiți după măsură, indiferent că sunt români sau străini. Jaful pădurilor continuă, ca și dansul ridicol al redevențelor foarte mici sau neplătite, proprietățile acestora sunt late cât stadioanele, dar nu-i întreabă nimeni din ce le-au făcut, etc., etc. În schimb, sunt nenumărate dovezi prin care politicieni importanți, și acum cu rol de prim rang în stat, s-au ocupat de lucruri cât se poate de palpabile, nicidecum metaforice. „Transilvania furată” nu este un haștag, este o realitate, sunt zeci de miliarde furate și o realitate istorică dată înapoi ca în vremea hortystă în Transilvania, cu largul concurs al puterilor statului. Ultima frază e mai grea decât putem noi cuprinde cu mintea. 

 Situația devine și mai gravă dacă suntem de acord că iredentismul unguresc este parte a agresiunii la scară a geopoliticii ruse.  (Adevărul, 27 dec. 2017)

 Or, neavând voie să fim patrioți, nu ne putem bate pentru Ardeal, pentru că atunci am avea conștiință națională, ceea ce nu se potrivește cu proiectul în care ne aflăm acum, redus la „pericolul rusesc” pur și simplu. Pentru că da, am intrat în epoca în care se conduce după același manual, atât la guvernare cât și manifestația antiguvernamentală. Singura identitate la care avem voie, manifestată din plin în ultimii 3-4 ani, e cea vizuală, manifestanții au pancarde „ca-n America”, iar guvernanții conduc de la televizor. 

 Deci, avertismentul dlui consilier e chimval răsunător și atât:
1. pentru că e greu de crezut că bătălia pe siguranță națională se dă abia acum cu interesele rusești;
2. pentru că nu spune nimic de cureaua de transmisie regională a Rusiei, care este geopolitica ungurească a bazinului carpatic, care a creat o situație a proprietății în România și a autorității publice, aproape ca în 1940 în Transilvania;
3. pentru că instituțiile superbugetate și superpopulate nu au prins nici un spion rus până acum;
4. pentru că nici unul dintre politicienii sus-puși care au făcut jocul rușilor la privatizările din siderurgie, petrol, privatizări nu a fost arestați, sau dacă au fost, au fost pentru motive ridicole: „luare de mită”, pentru, să zicem, 4 ani. Atât se dă pentru cei care au dat pe nimic resursa națională, au antamat proiecte de infrastructură care ne-au secătuit, nerealizate nici până azi?

 Dacă este adevărat că România a intrat strâmb într-o relație cu SUA, mexicanizându-se*, atunci e rău și pentru partenerul nostru de peste Ocean. Ar fi pentru prima dată când SUA ar avea la frontiera sa geopolitică un stat slab prin proiect și, la limită antiamerican, oricât de slugarnic. Nu cred că cumpărarea de către România a unei mâini de rachete Patriot, a 12 avioane F16 ne vor transforma în bastionul respectat de către ruși, cu personaje în funcții cheie în cel mai bun caz străini de interesul național. E ca și cum un portavion din Flota a 6-a ar avea mașiniștii și mecanicii controlați de ... inamic. 

 Problema rusească constă, în România, precumpănitor:
- retrocedările ilegale;
- care servesc unei geopolitici regionale antiromânești ancorată în marea strategie rusă;
- situația din energie, controlată semnificativ direct sau indirect de interese rusești;
- menținerea în funcții cheie, atât în politică cât și în eșalonul „societății civile” a unor personaje care au slăbit securitatea națională a României;
- complicațiile cu Ucraina, situația comunităților românești de aici, ucrainenii nepricepând că împărțind pe români în „moldoveni” și „români” fac, în continuare, jocul rusesc;
- zgomotele pe legile justiției.
- iar rădăcina acestora este confuzia legată de interesul național, pierdut pe drum de actorii responsabili, plătiți de contribuabilul român. 

 Problema este că problema rusească este frumos legată de exploatarea „corectă politic” a situației pe legile justiției. Haosul provocat de slăbirea justiției servește de minune orice interese antiromânești. Până când națiunea nu va reveni în strategia de securitate acestea nu-și vor găsi rezolvarea. 

Pericolul rusesc este real. Dar nu este ca în jocurile pe calculator, în care „noi” și „ei” au culori diferite. Datorită eliminării patriotismului și a demnității naționale din reflexul administrativ al instituțiilor, ceilalți, care au interese naționale și transnaționale, sunt unde vor să fie, pe banii noștri. Inclusiv interesul rusesc. Este România doar un turn de supraveghere într-o mlaștină, într-un deșert fără identitate? După Rusia ce vom avea de supravegheat? 
Sau este mesajul dlui consilier doar zgomot, că tot sunt „Sărbătorile” garnisite cu atâtea pocnitori?

 

 

Despre mexicanizarea României, prin confiscarea politicii și justiției de către interese mici, de grup, vezi Valer Marian, „Cum a ajuns SRI să domine țara”, în Cotidianul, 29 dec. 2017, https://www.cotidianul.ro/cum-ajuns-sri-sa-domine-tara/

 9am, 16 oct. 2014, „Un ofițer de rang înalt polonez, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei”, http://www.9am.ro/stiri/International/264159/un-ofiter-de-rang-inalt-polonez-arestat-pentru-spionaj-in-favoarea-rusiei.html

ActiveNews, 9 aug. 2017, „Profesorul Ioan Sabău, despre catastrofa retrocedărilor din Transilvania: „E vorba de peste 60 miliarde de euro. S-au creat instituții pentru a jefui. Tendința e de a goli centrele orașelor transilvae de instituții și de români”, https://www.activenews.ro/stiri-social/Profesorul-Ioan-Sabau-despre-catastrofa-retrocedarilor-din-Transilvania-„E-vorba-de-peste-60-de-miliarde-de-euro.-S-au-creat-institutii-pentru-a-jefui.-Tendinta-e-de-a-goli-centrele-oraselor-transilvane-de-institutii-si-de-romani-145302

Adevărul, 27 dec. 2017,  „Statutul de autonomie al ținutului secuiesc girat de UDMR - război hibrid al Moscovei la adresa României sau simplă miză electorală ungară!?”, http://adevarul.ro/cultura/istorie/statutul-autonomie-tinutului-secuiesc-girat-udmr--razboi-hibrid-moscovei-adresa-romaniei-simpla-miza-electorala-ungara--1_5a435a39d7af743f8dc4606f/index.html

BBC, 17 oct. 2014, „Poland arrests two 'suspected Russian spies', http://www.bbc.com/news/world-europe-29664417
Știri pe surse, 6 dec. 2017, „Haos în Polonia: un fost șef al serviciului de contrainformații al armatei a fost arestat”

Luju.ro, 12 oct. 2014, „Statistica uluitoare. România ocupă locul II în clasamentul țărilor membre NATO privind numărul de agenți din serviciul național de informații. Pe primul loc se clasează SUA, unde FBI, la un număr de 314 milioane de locuitori, are 35.444 agenți. SRI, pentru 20 milioane locuitori a angajat 12.000 agenți și are un buget mai mare decât cel al sănătății. Cine are interesul să transforme România într-o țară de agenți acoperiți?”, https://www.luju.ro/institutii/servicii-secrete/statistica-uluitoare-romania-ocupa-locul-ii-in-clasamentul-tarilor-membre-nato-privind-numarul-de-agenti-din-serviciul-national-de-informatii-pe-primul-loc-se-claseaza-sua-unde-fbi-la-un-numar-de-314-milioane-locuitori-are-35-344-agenti-sri-pentru-20-mili

 Mediafax, 6 ian 2014, „Adrian Nătase, condamnat definitiv la 4 ani închisoare cu executare în dosarul Zambaccian...”, http://www.mediafax.ro/social/adrian-nastase-condamnat-definitiv-la-4-ani-de-inchisoare-cu-executare-in-dosarul-zambaccian-dana-nastase-3-ani-cu-suspendare-11855245

Realitatea, 7 dec. 2017, „Redevențe uriașe neîncasate de stat, secret de serviciu la Guvernul României”, https://www.realitatea.net/redeven-e-uria-e-neincasate-de-stat-secret-de-serviciu-la-guvernul-romaniei_2126712.html

România actualități, 15 ian. 2016, „România, cel mai mic grad de colectare a taxelor din UE”, http://www.romania-actualitati.ro/romania_cel_mai_mic_grad_de_colectare_a_taxelor_din_ue-85475

Ziare.com, 29 dec. 2017, „Iulian Fota: Occidentul ia în calcul un război, politicienii români se joacă cu țara”, http://www.ziare.com/stiri/perspective-2018/iulian-fota-occidentul-ia-in-calcul-un-razboi-politicienii-romani-se-joaca-cu-tara-interviu-1494720