ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, de la ora 16:00, Președintele României va primi reprezentanții a 21 de grupuri și ONG-uri, pentru discuții despre „vulnerabilitățile Curții Constituționale, reforma legislației electorale și pericolul grav și iminent în care se află justiția sub atacul politic al actualei majorități parlamentare”, arată un comunicat de presă.

Întâlnirea a fost convocată, ieri, 25 septembrie, chiar de reprezentanții celor 21 de organizații și grupuri, care i-au cerut președintelui o întâlnire pe temele menționate mai sus. 

ActiveNews trece în revistă profilul celor 21 care l-au „convins” pe președinte să-i primească în mai puțin de 24 de ore. În realitate, este fără îndoială că lista ONG-urilor a fost întocmită de consilierii de la Cotroceni, iar „invitația” a fost un simplu pretext.
Se respectă scenariul de acum 2 ani, de după tragedia din Clubul Colectiv, în care președintele a chemat la consultări o serie de ONG-uri, dintr-o listă ce părea să poarte semnătura inconfundabilă a consilierului prezidențial Sandra Pralong, primul lider al Fundației Soroș din România de după 1990.
 
Menționăm că președintele Iohannis a ignorat invitația Coaliției pentru Familie, organism informal care a declanșat un proces constituțional unic în istoria României, deși CPF a strâns aproximativ 3 milioane de semnături de la persoane cu drept de vot. În ciuda acestui fapt, președintele a spus despre referendum că „nu a penetrat societatea românească”.

Iată lista celor 21 care au avut inspirația să-i ceară lui Iohannis să le primească la Cotroceni:

Aradul Civic
CIVICA (Iași)
Evoluție în Instituție (#Insist)
Inițiativa Craiova,
Inițiativa România,
Inițiativa Timișoara (federație a 10 ONG-uri din Timișoara: Activ Civic, ACUM, Ariergarda, Asociația ARAS – filiala Timișoara, Asociația Culturală Diogene, Asociația SPICC, LGBTeam, Organizația Studenților din Universitatea Timișoara (OSUT), Pieces of Heaven, Yacht Club Timișoara),
Institutul pentru Politici Publice
Oradea Civică (membre ale rețelei civice naționale Contract România
organizația neguvernamentală Centrul pentru Inovare Publică
grupurile civice: Corupția Ucide, Geeks for Democracy și #Rezistența 
 
Cel mai cunoscut ONG dintre cele invitate la Cotroceni este „Institutul pentru Politici Publice” al cărei fost președinte, Violeta Alexandru, a fost ministru în Guvernul Cioloș. ActiveNews scria, într-o investigație publicată în 2016, ca IPP a primit de-a lungul timpului, finanțări de peste 50.000 de dolari din partea magnatului american, George Soroș. IPP s-a remarcat prin somarea adresată PNL de a-i retrage candidatura la Primăria Capitalei lui Marian Munteanu, fostul lider al studenților fiind acuzat că promovează un „discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste”. 
 

Foarte multe din grupurile invitate fac parte din așa-zisa rețea „Contract România”, inițiativă controlată de Mihai Polițeanu, un apropiat al fostului ministru al Justiției, Monica Macovei.  Din această rețea, înființată în mai 2017!, fac parte: Aradul Civic, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Inițiativa Craiova sau Oradea Civică. Această rețea își dorește, printre altele, „să apere caracterul laic” al statului român. Afirmația se referă clar la inițiativa Coaliției pentru Familie, pe care Mihai Polițeanu a atacat-o violent cu mai multe ocazii. Unul dintre ONG-urile chemate la Cotroceni, LGBTeam, are patru membri, conform paginii doilasuta.ro.

De remarcat că printre reprezentanții societății chemați la Cotroceni se află și pagini de facebook, fără nicio personalitate juridică sau altă activitate în afară de chemarea oamenilor la protestele din februarie 2017. Printre aceștia se numără și Florin Bădiță, cel care mai deunăzi cerea internauților bani să-și plătească utilitățile, neavând job. În această categorie intră și Geeks for Democracy și #Rezistența.
 
Președintele Iohannis continuă să crediteze numai acea parte din societatea civilă care-i împărtășește valorile seculariste, pro minorități sexuale, din zona stângii europene.