ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


USR propune un proiect de reorganizare administrativă a Capitalei în 20 de districte și înființarea zonei Metropolitane, care să includă localitățile din fostul județ Ilfov, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, proiectul prevede un singur primar pentru București și o administrație metropolitană, precum în Bruxelles sau Paris.

,,Bucureștiul se va reorganiza în 20 districte. Se vor desființa administrațiile de sector și se va pune punct acestei anomalii în care același oraș are 7 primării și 7 bugete. Districtele vor fi unități administrative funcționale, fără personalitate juridică proprie, în cadrul Municipiului București, al căror scop este să aducă decizia și acțiunea edilitară mai aproape de cetățeni”, precizează Roxana Wring, președinte USR București și inițiatoare a proiectului.
Proiectul prevede ca la nivelul fiecărui district să funcționeze un For Comunitar, "structură consultativă cetățenească deschisă, la ședințele căreia pot participa reprezentanți ai grupurilor civice, ai asociațiilor de proprietari și locuitorii din district”.

,,La nivel metropolitan, se va înființa Zona Metropolitană București, care va include Capitala și localitățile din fostul județ Ilfov. Administrația Ilfovului va fi desființată, iar localitățile din jurul Bucureștiului vor fi integrate în Zona Metropolitană. Va exista o Administrație Metropolitană (similară cu Greater London, Grand Paris, Bruxelles Capitale) cu rol de structură de cooperare între București și unitățile administrativ teritoriale de pe raza fostului județ Ilfov, cu atribuții în domenii cheie pentru dezvoltare: transport, locuire, economie, mediu. Această administrație va fi condusă de un consiliu metropolitan și de un administrator. Consiliul va fi format din 20 reprezentanți ai Municipiului București și 10 reprezentanți ai localităților din fostul județ Ilfov”, se mai spune în proiectul propus de USR.

Totodată, potrivit sursei citate, districtele nu vor avea buget propriu, nu vor încasa taxe, dar vor cheltui în limitele unui mandat al Capitalei sume alocate nevoilor legate de infrastructura educațională și spațiile verzi de proximitate "și altele”.