ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți deputați PSD și minorități au depus  în Parlament un proiect legislativ care prevede închisoare de la 3 luni la 10 ani pentru promovarea doctrinelor antițigăniste, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”.

„Prezenta lege are ca scop stabilirea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului. Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antițigăniste se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații, materiale antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani. Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri antițigăniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor antițigăniste”, prevede proiectul legislativ. 

Inițiatorii motivează că această propunere legislativă este necesară deoarece doctrinele anti-rome nu au putut fi combătute prin actuala legislație. Totodată, precizează inițiatorii, „promovarea luptei împotriva antițigănismului trebuie să fie avută în vedere într-un context mai larg, alături de lupta împotriva intoleranței, discriminării, rasismului, xenofobiei”. 

Termenul de „antițigănism” se referă la discriminarea persoanelor de etnie rromă. 

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.