ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri modificările la proiectul legii dării în plată, în urma cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, cu 207 voturi "pentru", unul împotrivă și o abținere.

Cele mai importante modificări vizează eliminarea din proiectul de lege privind darea în plată a programului "Prima Casă" și ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro. O altă modificare prevede că legea se aplică și în cazul persoanelor care au fost executate silit.

Potrivit proiectului adoptat miercuri, nu pot beneficia de prevederile sale cei care au fost condamnați printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

Legea dării în plată stipulează că persoanele cu credite de locuințe își pot ceda bunurile ipotecate către bănci dacă sunt în incapacitate de plată a ratelor împrumuturilor.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Majoritatea grupurilor parlamentare s-au declarat de acord cu acest proiect care a fost modificat la solicitarea șefului statului.

"Chinurile facerii au fost destul de lungi pentru acest proiect legislativ, dar bine că până la urmă lucrurile s-au finalizat cu bine. Printre cele câteva principii care au făcut ca de la bun început PSD să se poziționeze de partea acestei legi amintesc faptul că prin ea nu va avea de suferit programul guvernamental 'Prima casă'. A apărut acea necesitate de a reduce acel plafon, nu sunt foarte tare de acord cu afirmația că plafonul este discriminatoriu. Un plafon de 250.000 de euro reprezintă cam majoritatea cazurilor care ar putea să subscrie unei caracteristici sociale. Un alt principiu este că acest proiect se aplică numai acelor imobile care au caracter de locuință și pentru o singură locuință", a spus, la dezbateri, deputatul PSD Marian Neacșu.

La rândul său, liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a menționat că PNL va vota acest proiect, pentru că este una dintre "cele mai așteptate legi de societatea românească”.

"Am plecat de la ceea ce societatea românească aștepta de la parlamentari și poate că ar trebui să subliniem faptul că facem o lege cerută de cetățeni. Cred că Parlamentul a găsit o formulă care creează echilibru între cetățean, în calitatea lui de împrumutat, și sistemul bancar, în calitatea lui de finanțator al multor activități din societatea românească. Este un lucru important, cetățeanul iese în față, este respectat, este tratat cu demnitate. Împărțirea riscului între cei doi parteneri este, cred, în premieră în România", a spus Nicolăescu.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews