ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, care prevede dreptul la indemnizații atât pentru victimele Holocaustului, cât și pentru soțul supraviețuitor al celui care a decedat, în cazul în care nu s-a recăsătorit.

Potrivit propunerii, persoanele care se află în categoria celor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la la 6 martie 1945 din motive etnice, au dreptul la o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de deportare ori de detenție.

Totodată, persoanele aflate în categoria menționată mai sus au dreptul la o indemnizație lunară de 250 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forțată sau de evacuare din propria locuință. Soțul supraviețuitor al celui decedat din categoria persoanelor din categoria prevăzută de proiectul de lege beneficiază începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea, de o indemnizație lunară de 200 de lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
 
"Afirmarea explicită a statului democratic de a acorda reparații persoanelor care au suferit un prejudiciu moral și fizic în timpul Holocaustului trebuie să fie o preocupare constantă, având în vedere numărul mic al supraviețuitorilor. Modificarea cadrului legislativ referitor la acordarea reparațiilor materiale victimelor Holocaustului reprezintă un act de dreptate, destinat celor care au avut de îndurat suferințele cauzate de regimul dictatorial care a condus Romania în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. (...) Condamnarea formală a Holocaustului din România trebuie depășită, iar acordarea de reparații materiale pentru prejudiciul moral și fizic suferit reprezintă o dovadă în acest sens", se mai arată în expunerea de motive.